Home » D:News » Viata, la lumina eclipsei

Viata, la lumina eclipsei

Publicat: 15.06.2009
Viata, la lumina eclipsei
Astronomii au reusit sa obtina un spectru de transmisie al planetei noastre, observand lumina reflectata de Luna pe parcursul unei eclipse.

De-acum exista o metoda pentru analizarea atmosferei planetelor extrasolare: au pus-o la punct cercetatorii de la William Herschel Telescope (WHT) din cadrul Science and Technology Facilities Council (STFC), aflat in Insulele Canare. Atunci cand o planeta trece prin fata discului stelei in jurul careia orbiteaza, intercepteaza o parte din radiatia emisa de aceasta din urma: astfel, dintr-un punct de observatie favorabil este posibila studierea compozitiei atmosferei eventual prezente, prin intermediul analizei spectrului sau de transmisie. 
Desi nu se poate utiliza exact aceeasi metoda pentru studierea directa a atmosferei terestre, astonomii au reusit sa obtina, pentru prima oara, un spectru de transmisie al planetei noastre, observand lumina reflectata de Luna pe parcursul unei eclipse, cu ajutorul instrumentului LIRIS al telescopului Herschel. Un asemenea spectru contine nu numai semne clare ale prezentei vietii, dar si semnaturile spectroscopice ale componentelor ionosferei. “De-acum stim cum se prezinta spectrul de trasmisie al unei planete locuite si avem o idee mai buna despre cum sa gasim si sa recunoastem planetele similare Terrei din afara sistemului solar”, a declarat Enric Palle, cercetator la Institutul de Astrofizica din Insulele Canare.

Sursa: Le Scienze
 

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase