Home » D:News » Cum sa iti recuperezi portofelul pierdut

Cum sa iti recuperezi portofelul pierdut

Cum sa iti recuperezi portofelul pierdut
Publicat: 13.07.2009
Un portofel ratacit al carui continut include poza unui bebelus are sanse sporite sa ii fie returnat proprietarului, sustin psihologii britanici de la Universitatea din Hertfordshire, Regatul Unit.

In cadrul unui experiment derulat anul trecut de oamenii de stiinta din Marea Britanie, 240 de portofele au fost “pierdute” intentionat pe strazile orasului Edinburgh, pentru a se testa gradul de returnabilitate in functie de continutul lor.

Unele portofele contineau poze fie cu un bebelus, fie cu un pui de caine, cu o familie sau cu portretul unui cuplu in etate, in timp ce altele includeau un card din care reiesea ca proprioetarul facuse recent o donatie caritabila.

Profesorul Richard Wiseman, psihologul care a supervizat etapele experimentului, sustine ca 42% dintre portofele au fost recuperate in total. Iar cele care aveau fotografia unui copil s-au dovedit a prezenta cele mai mari sanse de declansare a unei reactii oneste din partea persoanei care le-a gasit, cu un procent de 88% al returnarii, urmate de portofelele care contineau poza unui pui de caine, intoarse la proprietari in proportie de 53%.

Portofelele cu poza de familie si-au regasit posesorii in 48% dintre cazuri si numai 28% dintre cele cu poza cuplului varstnic au fost returnate. Portmoneele continand cardurile caritabile au avut cea mai mica rata de returnabilitate, de doar 20%.

Profesorul Wiseman sustine ca rezultatul reflecta un instinct de compasiune directionat catre vulnerabilitatea copiilor, a caror supravietuire oamenii simt instinctual sa o asigure, “ceea ce nu este deloc surprinzator dintr-o perspectiva evolutionista”.

Portofelele au fost plantate in locuri aleatorii, la distante de aproximativ 400 metri intre ele, pozele au fost strecurate in “ferestrele” de plastic din interiorul lor si niciunul nu continea bani cash.

 

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase