Home » D:News » „Un pas mic pentru om…” nu-i apartine lui Armstrong

„Un pas mic pentru om…” nu-i apartine lui Armstrong

„Un pas mic pentru om…” nu-i apartine lui Armstrong
Publicat: 27.07.2009
Faimoasa fraza rostita de astronautul Neil Armstrong pe 20 iulie 1969, in momentul in care a iesit din Modulul Eagle si a pasit pe suprafata Lunii, "Acesta este un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire", nu a fost o replica spontana, ci a apartinut - de fapt - unui cercetator britanic.

La 40 de ani de la istoricul eveniment, cel care a produs, de fapt, faimoasa fraza, un cercetator acum in varsta de 73 de ani, a rupt tacerea si a marturisit imprejurarea in care s-a gandit la cuvintele oportune pe care primii oameni care ajung pe Luna ar trebui sa le rosteasca intr-un moment atat de solemn. Omul de stiinta Gary Peach lucra la o baza de cercetari din Australia, in zilele premergatoare lansarii misiunii Apollo 11. Cu doar o zi inainte de lansarea misiunii Apollo 11, Peach a fost abordat de Peter Monkton, Directorul departamentului Network Support Facility, un american care era in legatura permanenta cu baza americana de la Huston, care coordona misiunea.

Monkton l-a intrebat pe Peach daca exista probleme tehnice, iar acesta i-a spus ca totul merge ok. Apoi i-am marturisit ca "sunt ingrijorat de primele cuvinte pe care astronautii le vor rosti cand ajung pe Luna.” declara Peach. “M-am gandit ca fiind americani, s-ar putea sa fie coplesiti de moment si sa rosteasca ceva de genul > si i-am marturisit colegului american ca asemenea cuvinte nu ar fi demne sa fie mentionate pentru eternitate in cartile de istorie. Apoi, Monkton m-a intrebat daca as fi in locul astronautilor, ce as spune eu. M-am gandit cateva secunde si i-am raspuns > Dupa aceea, Monkton a iesit din camera si a transmis fraza celor de la Houston” isi incheie Peach marturisirea.

Pe 20 iulie 2009 s-au implinit 40 de ani de la aselenizare, 40 de ani de cand omul a pus piciorul pe Luna. Aniverseaza evenimentul alaturi de DESCOPERA.ro.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase