Prima pagină D:News

Din secretele elefantilor

09.22.2009 | ● Vizualizări: 259
Din secretele elefantilor     elefant, pachiderme, simt acustic, vibratia pamantului, auz + zoom
Galerie foto (1)

Societatea Americana de Fizica (APS) a explicat in cea mai recenta editie din cadrul emisiunii “Liniile Vietii”, cum vocalizele elefantilor calatoresc prin sol la mari distantei si cum alti elefantii le pot intelege exact asa cum inteleg semnalele acustice, care calatoresc pe calea aerului.

Doctorul Caitlin O'Connell-Rodwell, autoarea "Simturilor Secreteale Elefantilor", a observat la uriasele pachiderme un comportamentcare indica faptul ca aceste animale asculta suntele acustice prinincordarea urechilor si orientarea lor catre sursa de zgomot.

In alte imprejurari, Caitlin a identificat un comportament maiintrigant: cativa elefanti "inghetand in loc", simultan, uneori inplina deplasare si lasandu-si vizibil greutatea pe trenul anterior.S-a mai intamplat ca urechiatii sa isi lase chiar un singur piciorin fata, astfel incat numai degetele sa atinga pamantul. Uneoriridicau inexplicabil unul dintre picioarele din fata.

Acest comportament i-a amintit cercetatoarei de aceleasimanifestari ale insectelor care comunica seismic. Dr.O'Connell-Rodwell a desfasurat o serie de experimente care aucondus la urmatoarele concluzii: vocalizarile de joasa frecventaale elefantuilor, care se afla sub limita inferioara de perceptie aurechii umane, calatoresc prin intermediul solului in aceeasisinusoida precum aceea intalnita pe calea aerului. Vocalizarileprin sol pot calatori mai rapid sau mai lent decat semnaleleacustice, in functie de caracteristicile solului, dar aupotentialul de a calatori pe distante mai mari deoarece nu existanicio limitare externa care sa stavileasca propagarea sunetelorprin pamant.

Experimentele efectuate de Caitlin O'Connell in urma acestorsesizari i-au confirmat teoriile, studiile anatomice confirmand sifaptul ca elefantii au adaptarile fiziologice potriviteinterceptarii acestor vocalize transmisibile pe calea solului.Aparatul lor auditiv dispune de un "ciocan" de proportii marite, unos acustic median ce joaca un rol important in simtul auditiv.

Sursa: PhenomenicaCiteste TOP 10 asasini fiorosi in slujba Mafiei,episodul de astazi al maratonului DESCOPERA SECRETELE MAFIEI!

CITESTESI: