Prima pagină D:News

Imagini 3D ale unor obiective turistice au fost reconstituite din poze facute de vizitatori

Redactia Descopera.ro | 09.22.2009 | ● Vizualizări: 205
Imagini 3D ale unor obiective turistice au fost reconstituite din poze facute de vizitatori     fotografie, imagine, 3D, monument, turism + zoom
Galerie foto (1)

Sute de mii de fotografii facute de turisti si postate pe Flickr au fost scanate si utilizate pentru a crea imagini tridimensionale ale unor obiective turistice din mai multe orase europene.

Imagini 3D ale unor monumente din Roma, Venetia, Dubrovnik au fost create de oamenii de stiinta de la Univesritatea din Washington, SUA, utilizand exclusiv poze facute de amatori - sute de mii de fotografii de vacanta de pe site-ul de photo sharing Flickr.

Imaginile au fost prelucrate cu ajutorul computerului, utilizand un algoritm special care detecteaza si aranjeaza fotografiile, luate din unghiuri diferite, ale aceleiasi constructii. Algortmul analizeaza apoi imaginile, tinand cont de unghiul din care au fost luate, si le combina pentru a produce imagini tridimensionale.Modele 3D ale unor faimoase monumente din Roma au fost produse in mai putin de 24 de ore , folosind 150.000 de fotografii de pe Flickr, in vreme ce pentru Venetia au fost scanate si imbinate 250.000 de fotografii.

Metoda se bazeaza pe o versiune imbunatatita a aplicatiei Microsoft Photosynth, optimizata astfel incat sa poata recunoaste si aduna rapid imaginile aceluiasi edificiu, putand prelucra astfel baze de imagini foarte mari.

Metoda poate fi extinsa si la zone mai largi, cercetatorii experimentand modelarea 3D a centrului istoric al orasului Dubrovnik, Croatia, pornind de la 4.600 fotografii.

Dupa afirmatiile oamenilor de stiinta, aplicatia va putea fi utlizata pentru a crea cu usurinta "tururi virtuale" 3D, dar si jocuri video si sisteme GPS cu imagini hiper-realiste.

Surse: Telegraph Science

Citeste TOP 10 asasini fiorosi in slujba Mafiei, episodul de astazi al maratonului DESCOPERA SECRETELE MAFIEI!

CITESTE SI:

Tag-uri: fotografie | imagine | 3D | monument | turism

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI