Prima pagină D:News

Celule cu personalitate dubla

10.07.2009 | ● Vizualizări: 114
Celule cu personalitate dubla     bacterie, bioinginerie, sintetic + zoom
Galerie foto (1)

Bacteriile manipulate prin intermediul bioingineriei pentru a produce anumite substante nu raspund in mod univoc la “comenzi”, avand si ele preferinte individuale care le pot determina sa sa se comporte in mod diferit.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Duke University a scos la iveala existenta unei asa-numite "bi-stabilitati" a bacteriilor, in virtutea careia celula are posibilitatea de a trai in doua stari diferite in functie de cel in care se gasea in momentul stimularii sale. Tinand cont de efectele acestui fenomen, spun specialistii in bioinginerie, va fi posibila amplificarea semnificativa a circuitelor de sinteza. In principiu, bacteriile reprogramate cu circuite sintetice se pot dovedi utile pentru producerea de proteine, enzime si alte substante in mod coordonat, pentru obtinerea diferitelor tipuri de medicamente sau chiar pentru eliminarea in mod selectiv a celulelor tumorale.
"Ideea curenta subestimeaza complexitatea acestor circuite sintetice, sustinand ipoteza ca schimbarile genetice nu influenteaza operatiile executate de celula respectiva. In realitate, expresia alteratiilor genetice poate avea un impact puternic asupra celulei si prin urmare si asupra circuitului: cand este activat, circuitul influenteaza celula, care la randul ei actioneaza ca un circuit de feedback, influentand circuitul sintetic", a explicat Cheemeng Tan, unul dintre cerectatorii implicati in studiu.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: