Prima pagină D:News

Bucuresti - Micul Paris, un eveniment cu istoricul Georgeta Filitti

10.26.2009 | ● Vizualizări: 106
Bucuresti - Micul Paris, un eveniment cu istoricul Georgeta Filitti     bucuresti, micul paris, fundatia calea victoriei + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita in 12 noiembrie, 19:00 la un eveniment despre Bucurestiul de altadata. In aceasta intilnire, derulata intr-o somptuoasa casa unde astazi se afla Galeria Artmark, doamna Georgeta Filitti va discuta despre influenta franceza din tara noastra, predominanta de la mijlocul sec XIX pina la al doilea razboi mondial. Romanii au preluat in acea perioada de la francezi limba, literatura, moda, bucataria, ambientul, si - cel mai important - felul de a se comporta al francezilor. Lumea a numit Bucurestiul “Micul Paris” datorita unei atmosfere speciale si a unui mod de viata cosmopolit.

Vom povesti despre citeva dintre personalitatile care au marcataceasta perioada din istoria Bucurestilor, cum ar fi personalitateafascinanta a Reginei Maria. Vom afla fapte interesante din viata atrei femei fermecatoare din epoca: Maruca Cantacuzino, MarthaBibescu si Elena Sutzu. In aceasta perioada Bucurestiul estedescris ca o adevarata capitala europeana, atit prin circulatia inEuropa a romanilor, care se simt acolo ca "acasa", cit si prinprezenta semnificativa a strainilor care traiesc in oras sau sintin trecere prin Bucuresti. A existat, in aceasta perioada, uninstitul francez la Bucuresti si in acelasi timp, o scoala romanala Paris. Vom discuta despre politica, arte si viata de zi cu zidin aceasta perioada.

Participantii vor putea vizita, in cadrul evenimentului,expozitia Pinacoteca Municipiului Bucuresti in vizita la galeriaArtSociety Partea a II-a: Traditionalismul in pictura si sculpturaromaneasca. Picturi semnate de Nicolae Grigorescu, Camil Ressu,Iosif Iser sau Francisc Sirato au fost selectionate dintr-unpatrimoniu de exceptie, privat de un spatiu adecvat de expunere,pentru a ilustra conceptul expozitiei - traditionalismul caorientare stilistica si tematica in arta romaneasca din primajumatate a secolului XX.

Locul in care se va desfasura conferinta - sediul SocietatiiArtmark si Galeria ArtSociety se afla intr-una dintre cladirileistorice ale Bucurestiului. Casa a apartinut familiei primaruluiPake Emanoil Protopopescu, figura proeminenta a vietii politiceromanesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Doctor indrept al universitatilor din Paris, Bruxelles si Geneva si activandca deputat conservator, primarul Bucurestilor a comandat o locuintacare sa corespunda pozitiei sale sociale, precum si standardelorimpuse de aristocratia acelor timpuri. Construita in oglinda cuvecina sa de la numarul 20, casa se distinge prin stilularhitectural eclectic, care imbina elemente neoclasice cu motiveArt Nouveau intr-un ansamblu unitar si armonios.Data: 12 noiembrie, 19:00
Taxa: 30 ron - adulti / 25 ron - elevi, studenti
Loc: Galeria Artmark (Logofat Luca Stroici 18)
Inscrieri la contact@victoriei.ro
Participarea se face pe baza de inscriere, avind in vedere locurilelimitate