Prima pagină D:News

Cotofenele isi jelesc mortii

10.26.2009 | ● Vizualizări: 7510
Cotofenele isi jelesc mortii     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Pe langa acest aspect cel putin surprinzator pentru pasari, cercetatorii au descoperit cu stupoare ca stolurile de cotofene se intorc sa ingrijeasca si sa ingroape trupurile suratelor lor decedate accidental.

Datorita imaginii create in timp, aceea de pasari agresive,galagioase si cu un apetit vorace pentru puii altor specii depasari, ornitologii nu se asteptau sa descopere urme de compasiunesi regret in randul cotofenelor. Insa in urma unor studii noi,apriga cotofana isi arata partea sensibila, dand dovada de regretsi organizand chiar o forma primitiva de inmormantari. Dr, MarkBecoff, etolog de prestigiu in cadrul Universitatii din Colorado adescoperit cu uimire ca un stol de cotofene se ocupa deinmormantarea si bocirea semenelor decedate.

" Am observat cu surprindere cum o cotofana s-a desprins de stol sia coborat in preajma cadavrului unei alte cotofene lovite de omasina pe o autostrada. In fata pasarii moarte, cotofana s-aapropiat incet, a atins cadavrul cu ciocul intr-un mod delicat,dupa care s-a retras in spate cu capul plecat si pasi mici.Celelalte cotofene din stol au coborat in viteza si absolut toatei-au repetat gesturile. Surpriza cea mare de abia acum urma. O altapasare a zburat pentru a reveni rapid cu cateva fire de iarbaprospat smulse pe care le transporta in cioc. Ajunsa la cadavrulcotofenei, s-a oprit si le-a pus direct pe trupul decedatei.Imediat s-au conformat si celelate, astfel incat la scurt timpcadavrul a fost acoperit complet de iarba. Parca au vrut sa oingroape in flori", incheie emotionat omul de stiinta.

La scurt timp dupa ce a publicat pe Internet observatia sa,profesorul Becoff a primit zeci de e-mailuri de la oameni dinintreaga lume care i-au marturisit ca au vazut ritualuri funerareasemanatoare practicate de cotofene, ciori si corbi. Studiul areadus in discutie dezbaterile cu privire la cercetatorii care seindoiesc asupra faptului ca animalele au suflet si sentimente, cutoate ca recent s-a mai descoperit ca gorilele si elefantii isibocesc mortii, pisicile leaga relatii de prietenie intre ele, iarsobolanii sunt empatici unul cu celalalt.

Sursa : DailyMail

CITESTE SI :