Prima pagină D:News

Cand te simti rau, priveste fotografiile celor dragi

10.28.2009 | ● Vizualizări: 49
Cand te simti rau, priveste fotografiile celor dragi     medicina, durere, disconfort, fotografie + zoom
Galerie foto (1)

A privi pozele persoanelor dragi s-a dovedit un mijloc neasteptat de puternic de a atenua durerea resimtita de cei suferinzi.

Se stia deja ca prezenta unor rude ori prieteni iubiti sau chiara animalelor de casa indragite poate reduce senzatia de durereresimtita de persoanele bolnave.

Un studiu recent arata ca si simplul fapt de a privi fotografiiale persoanelor dragi are un efect similar.

Cercetatorii de la Universitatea din Los Angeles, SUA, au testat28 de femei, carora li s-a aplicat pe brat un stimul termic, panala aparitia durerii.Femeile au fost tinute de mana de catre partenerii lor, ascunsiinsa indaratul unor perdele, astfel incat femeile nu ii puteauvedea.

Intr-o alta etapa a experimentului, au fost tinute de mana decatre persoane straine - de asemenea ascunse dupa perdele - si, infine, li s-a cerut sa privesca fotografii ale celor dragi, ale unorstraini sau o simpla litera tiparita pe hartie.

Comparand rezultatele, fotografiile s-au dovedit a avea efectulcel mai puternic, chiar mai puternic decat in cazul in careparticipantele interactionau cu partenerii lor, dar nu le puteauvedea chipurile.

Cercetatorii au conchis ca imaginile persoanelor dragi -parinti, copii, parteneri de viata - declanseaza un raspunsemotional pozitiv care ajuta la reducerea senzatiei dedisconfort.

Ei recomanda ca pacientii care vin la spital pentru efectuareaunor proceduri medicale - investigatii sau tratamente - dureroasesa ia cu ei fotografii ale celor dragi, care sa-i ajute sa suportemai usor durerea.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: