Prima pagină D:News

Podurile vii din Cherrapunji (FOTO/VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 11.09.2009 | ● Vizualizări: 442
Podurile vii din Cherrapunji (FOTO/VIDEO)     no tags + zoom
Galerie foto (7)

Poate suna ca o metafora, dar nu este. Podurile cu radacini din Cherrapunji, India, sunt intr-adevar vii. Spre deosebire de majoritatea podurilor din intreaga lume, cele de aici sunt crescute si nu construite.

Cunoscut drept cel mai umed loc de pe Pamant, Cherrapunhi reprezinta caminul unora dintre cele mai uluitoare plante. Una dintre acestea este Ficus elastica, un soi de arbore de cauciuc, care dezvolta un set de radacini secundare la suprafata solului. War-Khasis, un trib local, a observat aceasta planta si i-a inteles potentialul.

Trasand artere cu ajutorul unui tip de ghinde golite de continut, oamenii acestui trib sunt capabili sa directioneze radacinile arborelui dupa bunul lor plac. Atunci cand acestea traverseaza un rau, li se permite revenirea la sol si, in timp, un pod solid se formeaza. Dureaza intre 10 si 15 ani ca o astfel de formatiune sa se inchege, devenind tot mai puternica de la un an la altul si durand chiar secole.

Lespezi si pietre sunt amplasate ulterior printre radacinile arborelui de cauciuc pentru o parcurgere mai usoara. Podurile vii din Cherrapunji sunt extrem de rezistente, fiind capabile sa sustina greutatea a mai mult de 50 de oameni o data.

Sursa: Oddee

CITESTE SI: