Prima pagină D:News

China organizeaza Olimpiada Robotilor Umanoizi

Redactia Descopera.ro | 11.10.2009 | ● Vizualizări: 137
China organizeaza Olimpiada Robotilor Umanoizi     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Evenimentul de talie internationala va fi sustinut in orasul chinez Harbin si va pregati 16 probe diferite pentru robotii care vor fi inscrisi in competitie. Acestia vor putea concura la sporturi olimpice familiare, precum atletismul, dar vor sustine si probe adecvate mai degraba masinilor, cum ar fi indepartarea mizeriei.

Intrarea in competitie le va fi accesibila exclusiv robotilor umanoizi, posesori de maini si picioare, dotarile de tip roti sau alte angrenaje de acest fel nefiind acceptate in concurs. Organizatorii jocurilor se asteapta ca peste 100 de universitati din toata lumea sa trimita concurenti la eveniment.

Harbin a fost ales ca locatie deoarece Institutul Tehnologic de aici gazduieste un grup de cercetare al fotbalului intre roboti, care gestioneaza cu succes o echipa foarte reusita de umanoizi practicanti ai acestui joc sportiv.

Profesorul Hong Rongbing, de la Institutul de Tehnologie din Harbin, sustine ca ideea competitiei este menita sa stimuleze inovatia si sa conduca la realizarea de roboti mai flexibili si mai folositori. Nu a fost reglata inca o data anume pentru deschiderea jocurilor, deoarece organizatorii se afla inca in cautare de sponsori.

Evenimenul chinezilor va avea de infruntat rivalitatea RoboGames, care gazduieste de asemenea competitii sportive adresate robotilor. Evenimentul RoboGames din 2010 va avea loc in California, in luna aprilie. Un alt eveniment, Roboexotica, se adreseaza robotilor care pot face cocktail-uri, aprinde tigari si dialoga cu clientii barurilor.

Totodata, robotii au deja propria cupa mondiala de fotbal. Competitia din 2009 s-a bucurat de participarea a 400 de echipe din 35 de tari diferite. Asadar, jocurile de roboti din Harbin vor reprezenta inca o insemnare in calendarul deja aglomerat al sporturilor pentru roboti si al altor evenimente asemanatoare adresate lor.

Sursa: BBC

CITESTE SI: