Prima pagină D:News

De ce doar oamenii pot vorbi?

Redactia Descopera.ro | 11.12.2009 | ● Vizualizări: 215
De ce doar oamenii pot vorbi?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O noua gena, de data aceasta care ne influenteaza abilitatea exclusiv umana de a vorbi, a fost descoperita de catre oamenii de stiinta.

Cercetatorii sunt de parere ca aceasta gena "porneste" circuitele creierului asociate cu invatarea unui limbaj si cu vorbirea. Descoperirea a fost posibila in urma compararii intre versiunea genei umane FOX2P cu una similara existenta la cimpanzei. Scopul acestui studiu era de a intelege de ce, in ciuda asemanarilor genetice, oamenii si-au putut dezvolta abilitatea de a vorbi, in vreme ce cimpanezeii, nu.

Echipa de cercetatori din cadrul Universitatii California a descoperit existenta unor diferente majore intre modul in care functioneaza cele doua versiuni ale genei FOX2P, explicand de ce capacitatea de a vorbi este unica la oameni. Dr. Daniel Geschwind, autorul acestui studiu, sutine ca FOX2P a fost asociata si in trecut cu abilitatea de a vorbi, teorie sustinuta si de faptul ca oamenii care aveau probleme de vorbire prezentau si o disfunctie a acestei gene. Prezenta in cazul ambelor specii, gena FOX2P a trecut prin schimbari rapide in perioada aparitiei limbajului la oameni. Testele efectuate in laborator dovedesc corectitudinea acestei teorii. In urma observatiilor, s-a dovedit ca cele doua versiuni urmeaza tipare diferite ale activitatii.

"Prin revelarea genelor influentate de FOX2P, am reusit sa identificam un nou set de unelte ajutatoare pentru studierea modului in care capacitatea de vorbire la oameni poate fi regulata la nivel molecular", declara Dr. Genevieve Konopka, co-autor al studiului.Sursa: The Telegraph

CITESTE SI:

Tag-uri: capacitate | vorbire | gena | genetica

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI