Prima pagină D:News

Genomul porumbului a fost descifrat in totalitate

Redactia Descopera.ro | 11.24.2009 | ● Vizualizări: 319
Genomul porumbului a fost descifrat in totalitate     genom, porumb, cromozomi, gene + zoom
Galerie foto (1)

Este cel mai mare genom al unei plante descifrat pana in prezent: contine circa doua miliarde de baze, cu 32.000 de gene adunate in 10 cromozomi; prin comparatie, cel al omului numara 2,9 miliarde de baze cu circa 20.000 de gene pe 23 cromozomi.

"Travaliul" a durat patru ani si a implicat un grup foarte mare de specialisti, reprezentanti a numeroase universitati si institute de cercetare, coordonati de Maize Genome Project.
Descifrarea genomului porumbului a fost foarte complexa intrucat 85% din segmentele de ADN din acesta se repeta de mai multe ori, iar o parte deosebit de relevanta este constituita din traspozoni, adica secvente capabile sa se deplaseze de-a lungul filamentelor de ADN

"Descifrarea genomului porumbului a fost ca si cum am fi condus pe o distanta de multi kilometri pe un drum dezolant in desert, cu indicatoare foarte putine. Aveam la indemana o harta rudimentara, dar din cauza naturii repetitive a genomului, unele erau eronate si cercetatorii au trebuit sa faca un efort foarte mare pentru a identifica amplasamentul corect al genelor", a explicat Sandra Clifton, de la Universitatea Washington din St. Louis.

Sursa: Le Scienze


Descopera.ro are nevoie de tine. Completeaza chestionarul nostru!

CITESTE SI:

Tag-uri: genom | porumb | cromozomi | gene