Furia la volan ar putea fi provocata de gazele de esapament

25 11. 2009, 12:20

Studiul coordonat de Amal Kinawy de la departamentul psihologic al Universitatii Cairo din Egipt a aratat ca soarecii expusi vaporilor de benzina cu si fara plumb au tendinta de a deveni mai agresivi. Cercetatorul a examinat proprietatile iritante ale combustibilului pe trei grupuri de soareci masculi, care au fost expusi atat la gaze de benzina cu plumb, fara si la aer curat.

Conform cercetarii, soarecii expusi la orice tip de gazolina au prezentat o crestere semnificativa a anxietatii si a emotiilor comparativ cu aceia din grupul de control. De asemenea, examinarea creierelor soarecilor in urma experimentului a dezvaluit diferente semnificative intre cele trei grupuri.

"Subiectii expusi vaporilor de benzina fara plumb au prezentat indici mai mari de depreciere cauzati de radicalii liberi si niveluri ridicate de alterare au neurotransmitatorilor din cortexul creierului, in comparatie cu grupul expus la venzina cu plumb si cu cel de control", sustine Kinawy.

Milioane de oameni din toata lumea sunt expusi la vapori de benzina atunci cand isi realimenteaza masinile, de la tobele de esapament si, in unele cazuri, de la adulmecarea petrolului ca mijloc de drogare. Totusi, in ciuda rezultatelor, Conor Faughnan, manager al AA Roadwatch, nu este convins ca lucrurile stau chiar asa.

Faughnan sustine ca un numar de teorii diferite au fost inaintate pentru a explica agresivitatea la volan, intre care unele fac referire la anumite boli mentale. Unii specialisti au corelat furia din trafic cu o afectiune numita Tulburare Exploziva Intermitenta (IED), care se caracterizeaza prin acte necontrolate de comportament agresiv, in cazul unor indivizi care sunt in general calmi.

Sursa: Irishtimes

CITESTE SI:

Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru!