Prima pagină D:News

De doua ori loviti de soarta: bolnavii de SIDA sunt discriminati

12.04.2009 | ● Vizualizări: 246
De doua ori loviti de soarta: bolnavii de SIDA sunt discriminati     sida, hiv, discriminare, china + zoom
Galerie foto (1)

In ciuda eforturilor mondiale depuse de numeroase organizatii impotriva discriminarii persoanelor infectate cu HIV, un raport al Natiunilor Unite arata ca la nivel global bolnavii de SIDA sunt in continuare stigmatizati si exclusi din societate.

Cea mai ingrijoratoare situatie are loc in China, unde 12% dinnumarul total persoanele infectate cu virusul HIV s-au lovit derefuzul autoritatilor de a le acorda orice forma de ingrijiremedicala. In plus, o patrime din numarul medicilor chinezi si otreime din oficialii guvernamentali adopta frecvent atitudininegative si discriminatorii fata de purtatorii de HIV.

Lipsa unei educatii sanitare publice si pastrarea unor mituri,precum acela ca letala boala se poate contacta prin atingere sistransul mainii, sunt principalii factori care provoacadiscriminarea chinezilor. Potrivit ministrului sanatatii din China,la sfarsitul acestui an, numarul chinezilor bolnavi de SIDA saupurtatori ai virusului HIV va ajunge la 740.000; 48.000 de chinezifiind infectati numai in acest an.

Pentru a preveni discrimarile, oficialii chinezi au deschis maimulte centre pentru copiii infectati cu HIV, unde acestia invata,se joaca si traiesc, primind asistenta medicala, insa mai multeorganizatii non-guvernamentale sustin ca, chiar daca initiativa leface bine micutilor, de fapt, pe termen lung, nu duce decat laperpetuarea discriminarii, indemnand oamenii sa izoleze bolnavii,nu sa convietuiasca in mod normal impreuna cu ei.CITESTE SI:


Tag-uri: sida | hiv | discriminare | china