Prima pagină D:News

O echipa de copii a inventat un sistem inedit de detectare a incendiilor

Redactia Descopera.ro | 12.09.2009 | ● Vizualizări: 80
O echipa de copii a inventat un sistem inedit de detectare a incendiilor      incendiu, copii, sony, detectarea incendiilor, ecologie + zoom
Galerie foto (1)

Sony Europe, in parteneriat cu echipa de copii Forest Guard, testeaza un sistem de detectare a incendiilor forestiere, creat la initiativa tinerilor. Inventia cu potential de salvare a vietii este inspirata din experientele reale ale copiilor cu incendiile forestiere.

Echipa alcatuita din sase copii, a carei idee a castigat sectiunea Actiuni de Clima din cadrul competitiei FIRST® LEGO® League Children's Climate Call desfasurata la Copenhaga, in Danemarca, in luna mai 2009, i-a impresionat pe reprezentantii Sony de asa maniera incat compania si-a oferit suportul pentru a pune proiectul in practica. Echipa se intoarce la Copenhaga in timpul Conferintei Natiunilor Unite despre Schimbarea Climei (COP15) pentru a prezenta sistemul autoritatilor mondiale in domeniu, in cadrul expozitiei Bright Green, care va avea loc in perioada 12-13 decembrie 2009.

Ideea proiectului consta in utilizarea unei retele de camere solare CCTV supravegheate online de catre o echipa de oameni pentru a se obtine avertizari asupra unor posibile incendii forestiere inainte ca acestea sa se imprastie. Echipa de tineri a lucrat intens alaturi de specialistii Sony de-a lungul verii pentru a crea o prima versiune a sistemului, care este acum pregatita pentru testare in spatiul forestier national Tahoe din California. La randul sau, Universitatea din Nevada, Reno, si-a oferit de asemenea sprijinul, prin participarea unui echipe conduse de Dr. Graham Kent, angajata in testarea si mentenanta retelei de camere.

Machetele si aplicatia care sustin conceptul Forest Guard vor fi disponibile pentru publicul larg alaturi de cartea alba a proiectului, pentru ca aceasta tehnologie sa parvina tuturor oamenilor de stiinta, autoritatilor si organizatiilor non-guvernamentale care activeaza pentru combaterea incendiilor forestiere la nivel global.

Reprezentantii Forest Guard au constientizat necesitatea detectarii din timp a incendiilor forestiere. In luna septmebrie, un incendiu a izbucnit in vecinatatea acestora, distrugand 50 de locuinte si 10 puncte de lucru din zona. Familiile membrilor Forest Guard: Ayden, Bobby, Faith si Drew, au fost evacuate pe masura ce focul se apropia de casele lor.

Rememorand experienta, Ayden (11 ani), a declarat: "Fumul se inalta dintre copaci ca un nor mare si negru. La scurt timp dupa ce am ajuns acasa, ni s-a spus sa evacuam locul. Am simtit un gol in stomac. Am mers la casa unchiului meu si, dupa cateva ore, incendiul a fost stins si am mers inapoi acasa. A doua zi am trecut pe langa locurile afectate de incendiu; de-a lungul autostrazii am vazut copaci si case devastate."

Echipa de copii este hotarata sa evidentieze impactul ecologic pe care il au aceste incendii - cantitatea de dioxid de carbon rezultat o egaleaza pe cea produsa de cateva milioane de masini care circula timp de un an pe strada, iar emisiile de CO2 se preconizeaza ca vor creste cu 50% pana in 2050 in lipsa unor masuri de preventie.

Experientele de acest tip vor face subiectul deplasarii echipei Forest Guard in Danemarca, pentru editia COP15 din luna decembrie. Tinerii vor prezenta sistemul impreuna cu Sony in cadrul expozitiei Bright Green, pentru a demonstra beneficiile globale pe care ideea lor le aduce in viata oamenilor prin preintampinarea emisiilor de carbon. La expozitie si-au confirmat participarea Majestatea Sa Regala, Printul Danemarcei, Secretarul american pentru Comert si Ambasadorul SUA in Danemarca, alaturi de managerul general al LEGO Education, Jens Maibom, si de celebrul inventator Dean Kamen.

CITESTE SI: