Poveste de Craciun

09 12. 2009, 09:00

Satele si casele romanesti traditionale ne par acum ca apartin unei alte lumi. Dar poate ca ea nu este chiar atat de departe precum ne imaginam. Va invitam in prag de Craciun si An Nou la o seara in care sa ascultam si sa intelegem impreuna cum se pregateau odinioara oamenii pentru zilele sfinte de sfirsit de an.

Unele obiceiuri mai exista si astazi, cele mai multe din pacate au disparut, insa le gasim in carti sau in inregistrari care ne amintesc mai mult de lumea lui Harry Potter sau de Narnia decit de lumea in care traim astazi. In lumea taranilor pastrarea echilibrului dintre bine si rau era una din principalele sarcini ale fiecarui om - ca in basmele fantastice cu Fat Frumos, unde lupta cu Balaurul, cu Muma Padurii sau cu Gheonoaia trebuie purtata pentru a duce la bun sfirsit povestea si pentru a invata eroul (si ascultatorul) ce e important in viata.

In aceasta seara va invitam sa bem un ceai cald si sa ascultam, cum se asculta cindva la sezatori, povestea unui copil care merge cu colindetul prin sat si intimplarile sale in drumul spre casa. Vom asculta si un colind in care vom vedea cum oamenii, animalele si fiintele supranaturale se intilnesc si se ajuta in momente de cumpana.

Sint bineveniti copiii curiosi, parintii atenti si intrebarile lor despre ceea ce se povesteste in aceasta seara, in atmosfera unui Craciun adevarat, in care povestile devin mai importante decit cumparaturile, iar agitatia orasului este inghitita de tihna povestilor spuse la gura sobei.

Laura Jiga Iliescu este cercetator principal gradul II in cadrul Institutului de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu", Academia Romana. Coordonator al programului Arhivei de Folclor "Crearea, sistematizarea si valorificarea documentelor din Arhiva de Folclor". Detine o rubrica permanenta Traditii in Igloo, revista de arhitectura si cultura. A urmat cursuri de studii aprofundate specializarea etnologie si folclor si studii doctorale, domeniul filologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova.

  • Data: 22 dec, 18:30
  • Loc: VerdeCafe (Domnita Ruxandra nr 15, sector 2)
  • Taxa: 30 ron/pers - taxa include un ceai

CITESTE SI: