Avatar in format IMAX 3D in Romania

14 12. 2009, 12:23

Avatar este prima productie de mare amploare de la Hollywood care va rula in format IMAX 3D in Romania. Ca un element de noutate, filmul va fi subtitrat in limba romana, si nu dublat, asa cum sunt de obicei peliculele IMAX.

Pentru a permite difuzarea in format IMAX 3D, filmul a fost redimensionat si prelucrat digital prin tehnologia patentata IMAX DMR, rezultand o calitate a imaginii si a sunetului de neegalat de alte formate cinematografice. IMAX DMR este un proces revolutionar de conversie a filmelor standard in urma caruia, la vizionarea filmului pe ecranul IMAX®, cel mai mare din lume, personajele par sa se desprinda din ecran, iar spectatorul este plasat in mijlocul povestii, in loc sa o urmareasca de la distanta.

Costul conversiei unei productii hollywoodiene din formatul traditional in format IMAX® 3D variaza intre 1,5 si 5 milioane de dolari, in functie de lungimea peliculei si complexitatea actiunii. Aceasta tehnologie digitala permite transformarea unui film conventional intr-o experienta IMAX®, care are toate datele de calitate proprii acestui format.

Prin intermediul noului sau film, AVATAR, James Cameron (castigator al premiului Oscar pentru regia filmului "Titanic"), ii transpune pe spectatori intr-o lume spectaculoasa, care depaseste granitele imaginatiei. Eroul principal porneste fara voie intr-o calatorie de explorare si autodescoperire, care ii aduce in cale o dragoste neasteptata, si poarta o lupta eroica pentru salvarea unei civilizatii. Filmul, conceput in urma cu 14 ani, si realizat pe parcursul a mai mult de 4 ani, redefineste experienta cinematografica, inovand pentru a crea o poveste captivanta si sensibila.

"Scopul nostru a fost ca prin AVATAR sa revolutionam industria filmelor 3D cu actori reali, si sunt convins ca filmul va avea un sunet si o imagine incredibile in IMAX® 3D. Unghiul de vizibilitate mai larg si sunetul puternic al unei sali IMAX vor face ca privitorul sa fie invaluit complet de actiune", a spus James Cameron, regizor, scenarist si producator al AVATAR.

Vizionarea unui mare film de la Hollywood in IMAX® 3D este o experienta incomparabila datorita geometriei aparte a salii IMAX, care acopera in totalitate vederea periferica umana, astfel incat publicul are senzatia ca este cu adevarat inconjurat de mediul pe care il vede, nu doar ca se afla in fata unui ecran de cinema. La acest efect contribuie in egala masura imaginile de mare rezolutie proiectate pe filmul de 70 mm cu 15 perforatii, sunetul clar si puternic si panta abrupta a salii de tip amfiteatru. Unghiul de vizibilitate extrem de larg, imaginile clare precum cristalul, si sunetul calibrat digital fac din IMAX® cea mai uimitoare si intensa experienta cinematografica din lume.

Avatar - Trailer de pe tare.ro

Acest efect unic al experientei IMAX® i-a determinat pe multi dintre marii regizori de la Hollywood, printre care Steven Spielberg, Robert Zemeckis si Christopher Nolan, sa-si lanseze ultimele filme si in format IMAX.

"[...] este o experienta pe care nu o vei putea avea niciodata la tine acasa... Este incitanta, si imaginile raman asa cum trebuie ele sa fie, si anume ceva ce depaseste viata reala" a spus regizorul Christopher Nolan.

CITESTE SI: