Ce anume a provocat deceniul fara veri?

14 12. 2009, 13:14

Racirea din acei ani a fost pusa pe seama eruptiei vulcanului indonezian Tambora, fapt infirmat de marturiile contemporane care sustin ca razirea incepuse cu ani buni inaintea acestui eveniment.

"O singura eruptie vulcanica nu este capabila sa declanseze o mini-era glaciara. Este clar ca altceva a dus la aparitia racirii din perioada 1810-1819", afirma Jihong Cole-Dai, profesor de chimie la Universitatea din Dakota de Sud.

Cercetatorul sustina ca a descoperit dovezi, in Antarctica si Groenlanda, ale unei eruptii vulcanice extrem de puternice care a avut loc in aceeasi perioada. "O cantitate uriasa de dioxid de sulf a fost eliberata in atmosfera, comportandu-se asemenea unui panou reflectorizant care a dus la racirea brusca a temperaturilor globale", adauga acelasi Cole-Dai.

Cu toate acestea, locatia exacta a acelui vulcan este inca incerta. In opinia cercetatorului american, aceasta ar trebui sa se afle undeva in zona Ecuatorului si ar trebuie sa fie suficient de mare incat sa arate precum conul unui vulcan care sa acopere intreaga planeta cu cenusa.

Sursa: DailyGalaxy

CITESTE SI: