Se poate si la case mai mari: presedinte pentru mai putin de o ora

17 12. 2009, 13:26

Lascuráin a fost ministru de externe al statului Mexic pret de doua mandate si director al unei mici scoli avocatesti din Mexico City pentru 16 ani. A servit ca secretar pentru afaceri externe sub conducerea cabinetului Madero, servind si ca primar al capitalei mexicane.

La 18 februarie 1913, generalul Victoriano Huerta l-a rasturnat pe presedintele Madero. Lascurain a fost unul dintre indivizii care l-au convins pe Madero sa renunte la presedintie atunci cand acesta era tinut captiv in Palatul National, anuntandu-l ca viata ii este pusa in primejdie in cazul unui refuz.

Pentru a da loviturii de stat un iz de legitimitate, Huerta l-a determinat le Lascurain sa-si asume presedintia. Generalul i-a inlaturat atat pe vice-presedintele Jose Maria Pino Suarez cat si pe magistratul suprem, dupa legile constitutiei ministerul de externe ramanand astfel urmatoarea alternativa la rand pentru a ocupa postul de presedinte.

Lascurain l-a numit astfel ministru de interne pe Huerta - al patrulea om in stat, si-a depus prompt demisia din functia de sef de stat, inmanandu-i astfel biroul de presedinte lui Huerta. In acest fel, Lascurain a fost presedinte pentru mai putin de o ora, unele surse avansand cifre de la 15 pana la 55 de minute. Aceasta face mandatul sau prezindential cel mai scurt din istoria lumii, inaintea celui al politicianului venezuelean Diosdado Cabello si a liderului PSD, Mircea Geoana. Huerta i-a oferit lui Lascurain un post in cabinetul sau, dar acesta a refuzat. S-a retras din politica si a inceput sa practice, din nou, meseria de avocat.

Sursa: Aroundglobe

CITESTE SI: