Prima pagină D:News

Rezolutii pentru 2010: este anul in care vom crea viata?

Redactia Descopera.ro | 12.23.2009 | ● Vizualizări: 84
Rezolutii pentru 2010: este acesta anul in care vom crea viata?      no tags + zoom
Galerie foto (1)

In asteptarea Synthiei – care a reprezentat in ultimii doi un mod de viata pentru entuziastii vietii sintetice, de cand pionierul in genomica Craig Venter a promis sa dezvaluie o celula de bacterie vie posedand un genom creat in intregime in laborator – 2010 se doreste anul marelui anunt al reusitei.

Synthia reprezinta denumirea populara pentru o specie care contine un set de instructiuni genetice elaborate in conditii controlate, ce se apropie de minimul necesar sustinerii vietii bacteriale - bazata pe ADN-ul unui microb denumit Mycoplasma genitalium.

Atunci cand Venter a anuntat crearea unui genom sintetic de M. genitalium, in ianuarie 2008, nasterea Synthiei a fost considerata iminenta. Cu numai cateva luni inainte, echipa cercetatorului demonstrase tehnologia "contrabandei" de ADN intre celule vii, performand un "transplant de genom" intre doua specii diferite de Mycoplasma.

Dar perfectionarea metodei, astfel incat ADN-ul Synthiei sa prospere intr-o celula bacteriala vaduvita de genomul propriu, s-a dovedit mai dificila decat anticipase Venter. Echipa lui a avut de intampinat mai multe probleme, intre care enzimele celulei-gazda, care cauta sa distruga orice urma de ADN strain.

In alte locuri, alti cercetatori lucreaza la partile componente al unei celule in intregime sintetice. George Church de la Universitatea Harvard a anuntat deja ca echipa sa a realizat un ribozom auto-formator - este vorba despre fabrica celulara responsabila de crearea proteinelor. El se asteapta ca urmatorul pas - automultiplicarea ribozomilor sintetici - sa aiba loc in 2010. Totusi, celula complet sintetica ramane un tel indeparat, asa incat ne vom multumi pentru inceput sa speram ca proiectul Sinthya va fi finalizat si incununat de succes in urmatorul an.

Sursa: Newscientist

CITESTE SI: