Prima pagină D:News

Revolutionara “sticla lichida”

Redactia Descopera.ro | 02.02.2010 | ● Vizualizări: 1914
Revolutionara “sticla lichida”      chimie, substanta, spray, curatenie, microb, pelicula, dioxid de siliciu, sticla, lichid + zoom
Galerie foto (1)

O firma din Germania a inventat un produs capabil sa protejeze orice suprafete impotriva microbilor, a murdariei si a radiatiilor ultraviolete.

Suna aproape prea frumos pentru a fi adevarat; totusi, compania germana Nanopool sustine ca produsul creat - si care este in curs de testare - va avea nenumarate aplicatii practice pentru protejarea suprafetelor a mii de obiecte, in viata de zi cu zi.

Compusul, alcatuit din dioxid de siliciu aproape pur, se prezinta sub forma unui lichid netoxic, incolor, inofensiv pentru mediu si care, aplicat cu ajutorul unui spray, formeaza o pelicula rezistenta, protejand suprafetele de germeni patogeni, de radiatii UV, de depunerile de murdarie, facandu-le mai usor de curatat si mai rezistente la uzura.

Cercetatorii imagineaza deja o gama foarte larga de utilizari pentru acest produs: el va putea fi aplicat pe frunzele plantelor cultivate, pentru a le proteja de boli; pe "boturile" locomotivelor de mare viteza, pe suprafetele de lucru din bucatariilor restaurantelor etc.

Compusul va forma o pelicula subtire - a milioana parte dintr-un milimetru, adica de 500 de ori mai subtire decat un fir de par - , care va putea fi curatata simplu, cu apa, in locul numeroaselor produse chimice poluante si toxice utilizate in ziua de azi.

Sursa: Top News

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI