Prima pagină D:News

Dinozaurii descind din pasari, nu invers?

Redactia Descopera.ro | 02.10.2010 | ● Vizualizări: 574
Dinozaurii descind din pasari, nu invers?     paleontologie, dinozaur, Microraptor, velociraptor, raptor, T. rex, fosila + zoom
Galerie foto (1)

Dupa ani de cercetari care pareau sa fi fundamentat solid teoria descendentei pasarilor din dinozauri teropozi terestri, un nou studiu, desfasurat la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, intoarce totul cu susul in jos: rezultatele sugereaza ca pasarile ar fi fost stramosii unor dinozauri!

La acesta concluzie au ajuns oamenii de stiinta americani, examinand un remarcabil exemplar fosil de Microraptor, apartinand unui animal care avea toate cele patru membre acoperite cu pene.

Testele de planare bazate pe alcatuirea corpului acestui dinozaur arata ca el nu s-ar fi putut ridica in zbor de la sol, dar ar fi putut plana, aruncandu-se din copaci, in felul in care se deplaseaza veveritele zburatoare de astazi.

Multa vreme s-a crezut ca astfel de dinozauri "planori" ar fi fost stramosii pasarilor actuale.

Dar, in opinia paleontologilor americani, e putin probabail ca un dinozaur terestru sa-si dezvoltat pene si sa fi devenit capabil de zbor.

Mai plauzibil este, cred ei, ca unele specii de dinozauri cu pene sa fi descins din pasari: la un moment dat in evolutie, anumite specii de pasari si-ar fi putut pierde capacitatea de a zbura, trecand la un mod de viata exclusiv terestru si evoluand in dinozauri tip "raptor".

Dupa parerea lui John Ruben, profesor de zoologie la universitatea mentionata, pasarile si dinozaurii ar fi avut un stramos comun, dar au evoluat separat, pe cai diferite, iar la un moment dat, dupa cateva milioane de ani de evolutie paralela, cateva specii de pasari ar fi putut da nastere raptorilor.

In lumina acestei noin teorii, animale ca velociraptorii, considerate pana acum dinozauri, ar fi fost, mai degraba, niste pasari nezburatoare.

Dinozaurii din grupul raptorilor aveau mai multe in comun cu pasarile decat cu alti dinozauri teropozi, precum T. rex., considera John Ruben.

Sursa: Top News

CITESTE SI: