Medicamentele pentru diabetici, responsabile de moartea a peste 83.000 de oameni

24 02. 2010, 13:11

Aceasta este concluzia unui raport de 334 de pagini intocmit de Senatul SUA si prezentat sambata trecuta. Conform autoritatilor americane, compania farmaceutica GSKline era constienta de riscurile carora pacientii se supuneau administrandu-si medicamentul, dar le-au tinut mereu ascunse publicului.

"Executivii GSK au incercat sa intimideze cercetatorii independenti, folosind strategii de minimizare sau mascare a descoperirilor care atestau ca Avandia poate creste riscul cardiovascular si acoperind studii care dezvoltau medicamente concurente cu riscuri reduse", se scrie in raport. Producatorul de medicamente respinge toate acuzatiile care i se aduc: "Niciun studiu nu a prezentat o corelare relevanta din punct de vedere statistic intre Avandia si cardiopatia ischemica sau alte afectiuni miocardice."

Exista dovezi serioase ca rosiglitazona, substanta activa din compozitia Avandiei, sporeste riscurile de infract in comparatie cu pioglitazona, substanta activa prezenta intr-un medicament rival avand aceleasi proprietati. De aceea, raportul concluzioneaza ca, daca GSK ar fi fost sincera cu privire la riscurile pe care le prezinta Avandia, atunci cand problema a fost ridicata pentru prima oara in 1999, multe decese ar fi putut fi evitate. Estimarile cercetatorilor din cadrul Administratiei pentru Hrana si Medicamente din SUA, exprimate in iulie 2007, indica faptul ca Avandia a fost corelata cu 83.000 de atacuri de inima pana la acea data.

In Europa, unde medicamentul este, de asemenea, comercializat, Comitetul Produselor Medicinale pentru Uz Uman din cadrul Agentiei Europene de Medicina, asigura ca mentine sub stricta monitorizare rosiglitazona din Avandia si nu se asteapta ca medicamentul sa fie retras de pe piata.

Sursa: Aroundglobe

CITESTE SI: