Prima pagină D:News

Sindromul nasului alb: alarma in Europa

Redactia Descopera.ro | 03.04.2010 | ● Vizualizări: 40
Sindromul nasului alb: alarma in Europa     epidemie, liliac, biodiversitate, ecosistem + zoom
Galerie foto (1)

O noua epidemie responsabila de moartea unui milion de lilieci in Statele Unite a fost identificata si la exemplare din Franta.

Biodiversitatea a peste 20% din mamifere este amenintata de aparitia unei noi patologii, Sindromul nasului alb (white-nose syndrome) la lilieci, care in Statele Unite deja a cauzat, din 2006 si pana in prezent, moartea a peste un milion de exemplare. Intr-un articol publicat in revista de specialitate "Emerging Infectious Diseases", cercetatorii de la Colegiul Universitar din Dublin, Irlanda, de la Institutul Pasteur din Paris, Franta si cei din grupul de cercetare Chirotteri d'Aquitania, au confirmat faptul ca maladia a ajuns si in Europa, detectata fiind in Franta.

Liliecii afectati de acest sindrom au o ciuperca alba care le creste pe bot (de unde si denumirea maladiei), pe spinare si pe aripi. Nu este clar insa daca ciuperca in chestiune este cauza bolii sau ii afecteaza pe cei deja bolnavi si slabiti. Ceea ce este sigur este ca animalele ies din letargie cu mult inainte de venirea primaverii, isi consuma prematur rezervele de grasime si apoi mor de foame. Ciuperca incriminata, identificata recent, este "Geomyces destructans", o noua specie foarte asemanatoare cu "G. pannorum", patogen pentru fiinta umana.

Este o ciuperca careia ii place frigul si nu traieste la temperaturi mai mari de 20 de grade, atacand liliecii aflati in hibernare cand acestora li se incetineste metabolismul si le scade temperatura corporala.
Pe intreg globul, liliecii au un rol ecologic crucial in controlul populatiilor de insecte, polenizarea plantelor si dispersarea de seminte. Prin urmare, o reducere masiva a acestora ar putea avea consecinte grave, precum pierderea ireversibila si fara precedent a biodiversitatii mamiferelor, disparitia unor ecosisteme si proliferarea necontrolata a insectelor daunatoare pentru culturi si pentru oameni.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: