Crocodilul cu coarne – dusmanul primilor oameni

05 03. 2010, 12:27

Fosila veche de 1,84 milioane ani apartine speciei botezata Crocodylus antrophophagus, - crocodilul manacator de oameni, in traducere libera, in latina. Cercetatorii au descoperit fosilele crocodilului langa cele ale hominizilor din speciile Homo habilis si Australopithecus boisei. Oasele hominizilor prezentau numeroase urme de muscaturi care, dupa masuratorile efectuate, s-au dovedit ca apartineau crocodilului cu coarne.

« In general, cand ne imaginam animalele care traiau in apropierea primilor hominizi, ne gandim la elefanti, lei si gazele africane, fara sa luam in considerare si reptilele acvatice care, pe baza ultimelor descoperiri, se pare ca erau cei mai mari dusmani naturali ai stramosilor nostri », declara Christopher Brochu, paleontolog in cadrul Universitatii din statul american Iowa.

Crocodilul cu coarne a fost numit astfel de paleontologii care l-au descris prima data, datorita formatiunilor triunghiulare osoase de deasupra orbitelor. Acesta caracteristica nu este deloc una singulara, specii moderne de crocodilieni, precum crocodilul cubanez sau cel siamez, avand protuberante asemanatoare celor purtate de crocodilienii fosili.

Asa-zisele coarne au de fapt un rolul de a exagera marimea crocodililor masculi care se masoara reciproc in priviri inainte de a se lansa in lupte teritoriale. La fel ca in cazul speciilor de cerbi sau bizoni, cu cat coarnele sunt mai mari, cu atat crocodilul mascul pare mai mare si mai impunator.

Sursa: National Geographic

CITESTE SI :