Prima pagină D:News

Restaurantul Parlamentului canadian va avea in meniu carne de foca

Redactia Descopera.ro | 03.09.2010 | ● Vizualizări: 249
Restaurantul Parlamentului canadian va avea in meniu carne de foca     mancare, hrana, gastronomie, foca, carne, vanatoare, Uniunea Europeana + zoom
Galerie foto (2)

Maine, 10 martie 2010, oferta restaurantului din cladirea Parlametului Canadei se va imbogati cu un fel inedit: o mancare din carne afumata de foca, in sos de vin. Nu e un simplu capriciu sau un experiment gastronomic, ci un gest cu semnificatii politice.

Guvernul conservator al Canadei e hotarat sa lupte impotriva embargoului impus de Uniunea Europeana in privinta carnii de foca.

Uniunea Europeana a interzis, in luna iulie a anului trecut, importul produselor din carne de foca, motivandu-si decizia prin faptul ca vanatoarea focilor este practicata cu metode crude si inumane.

Vanarea focilor are loc in lunile martie si aprilie, animalele fiind omorate fie prin impuscare, fie prin lovirea in cap cu o unealta traditionala (asemanatoare cu un tarnacop) numita hakapik.

Introducerea carnii de foca in meniul restaurantului Parlamentului canadian se constituie, astfel, intr-un gest politic - un protest la adresa deciziei UE si o manifestare de solidaritate cu cei care traiesc de pe urma vanarii focilor, o activitate traditionala in numeroase comunitati de pe tarmul atlantic al Canadei. Canada a ramas una dintre putinele tari in care vanarea focilor mai este permisa si reprezinta o activitate economica importanta.

In Canada au fost vanate, de pilda, in anul 2007, 234.000 de exemplare din specia Pagophilus groenlandicus (foca de Groenlanda).

Sursa: Reuters

CITESTE SI: