Bacteriile de la locul crimei

18 03. 2010, 11:52

In cadrul studiului lor, biologii si biochimistii universitatii americane au strans bacterii de pe tastaturile a trei computere si de pe mainile respectivilor proprietari. Ulterior, ei au prelevat noi probe de bacterii de pe tastaturi care nu fusesera utilizate niciodata de cei trei voluntari si au purces la analiza genetica si la confruntarea datelor. S-a dovedit ca, in pofida faptului ca Pc-urile nu mai fusesera atinse din ziua anterioara prelevarii probelor, comunitatile de bacterii ale falsilor "suspecti" erau mult mai asemanatoare coloniilor de bacterii prezente pe respectivele tastaturi decat cu cele de pe celelalte.

In cea de-a doua parte a experimentului, cercetatorii au prelevat probe de epiderma de la doi voluntari si au congelat una dintre ele la temperatura de 20 grade centigrade sub zero, lasand-o pe cealalta la temperatura camerei timp de doua saptamani; rezultatele analizelor au aratat ca in ambele cazuri coloniile de bacterii au ramas neschimbate, o conditie fundamentala in eventualitatea utilizarii acestui sistem in medicina legala.
Este cunoscut faptul ca pe suprafata unei maini se afla circa 150 de specii de microorganisme si ca doua persoane nu au in comun decat 13% din ele.

"Fiecare dintre noi lasa o urma unica si irepetabila de bacterii in timp ce desfasoara activitatile cotidiene. Ca atare, diferentele intre comunitatile de bacterii ale indivizilor ar putea fi utilizate pentru identificarea obiectelor cu care acestia au intrat in contact", a comentat seful echipei de cercetatori, Noah Fierer. Potrivit acestuia, rata de corectitudine a acestei tehnici variaza intre 70% si 79%, iar prelevarea de AND bacteric ar putea fi mult mai facila decat cea a ADN-ului uman.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: