Ce e mai rau? O invazie de soareci sau una de iepuri?

28 04. 2010, 13:13

Problema este atat de grava, sustine un localnic, incat iepurii au ajuns sa distruga pana si monumentele istorice, nemaivorbind de gradini, sere si alte locuri de acest gen. Chiar si restaurantele de zona au ajuns sa serveasca un numar record de preparate din carne de iepure. Asta, insa, fara efecte semnificativ asupra numarului animalelor.

Razboiul cu soarecii a inceput in anul 2005. Atunci, autoritatile din Canna au chemat specialisti din Noua Zeelanda pentru a repune in practica metodele eficiente folosite de acestia in tara lor natala si Australia. Iar rezultatele au fost atat de clare incat, dupa doi ani, Ministrul Mediului, Michael Russel, a declarat Canna drept o insula in care nu mai exista niciun soarece. Ratus norvegicus, specia de soarece ce invadase mica insula se facea vinovat de periclitarea existentei a numeroase specii de pasari si animale native. Dar, odata cu disparitia soarecilor, un pericol si mai mare pare sa ameninte Canna... iepurii.

Lipsiti de singurul lor pradator natural, soarecii, iepurii s-au inmultit peste masura, amenintand existenta acelorasi specii pe care le ameninta si Ratus norvegicus. Mai mult, localnicii sunt stupefiati de rapiditatea si eficienta animalelor atunci cand este vorba de distrugeri. Cel mai grav, sustin locuitorii insulei Canna, este ca iepurii au distrus aproape total un sit arheologic in care se aflau vestigii vechi de 8000 de ani.

Un purtator de cuvant al autoritatilor locale a declarat recent intr-un interviu acordat unei televiziuni scotiene ca situatia este monitorizata cu atentie si ca, daca va fi cazul, se va recurge la o noua metoda de deratizare.

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI:

DESCOPERA TRAVEL. Descopera lumea in care traiesti!