Prima pagină D:News

Mamutii aveau sange “antigel”

Redactia Descopera.ro | 05.04.2010 | ● Vizualizări: 204
Mamutii aveau sange “antigel”     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Sau cel putin aceasta este concluzia unui studiu recent, conform caruia sistemul vascular al mamutilor continea o forma de sange “anti-inghet”, menit sa asigure aprovizionarea cu oxigen a organismelor uriaselor mamifere la temperaturi extrem de scazute.

Pentru a face aceasta descoperire, oamenii de stiinta au "resuscitat" o proteina sanguina a unui mamut lanos. Aceasta se afla in globulele rosii, pe care le consolidea pentru a transporta oxigen. Echipa de cercetare a inteles ca mamutii dispuneau de o adaptare genetica prin care hemoglobina lor putea elibera oxigen in corp chiar si la temperaturi de inghet. Aceasta abilitate a hemoglobinei este, in general, inhibata de frig.

"Procedura intrebuintata de noi pentru "resaparea" moleculelor de hemoglobina ale mamutului siberian nu difera cu nimic de a face "o calatorie temporala in trecut" si a recolta direct o mostra de sange de la un astfel de animal viu", declara Kevin Campbell, coautor al studiului si membru al Universitatii Manitoba, din Canada. In lipsa adaptarii lor genetice, mamutii ar fi pierdut multa energie pe timp de iarna, fiind obligati sa manance mult mai mult pentru a suplini aceasta lipsa. Este o functie pe care hemoglobina din sistemele elefantilor de astazi nu o indeplineste.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

DESCOPERA TRAVEL. Descopera lumea in care traiesti!