Prima pagină D:News

Mica, ucigasa si pretioasa!

Redactia Descopera.ro | 05.23.2010 | ● Vizualizări: 434
Mica, ucigasa si pretioasa!     Epipedobates tricolor, broasca, broasca otravitoare, anzi, natura, zoologie, crazy zoo + zoom
Galerie foto (1)

Nu pare ca este mare lucru de capul ei, dar aceasta minuscula broscuta ar putea omori un om cu usurinta. Veninul pe care-l secreta o face una dintre cele mai periculoase broaste din lume: pielea ei este de 200 de ori mai toxica decat morfina.

Broscuta Epipedobates tricolor, capabila sa ucida pe oricine o atinge, traieste pe versantele vestice ale Anzilor, in Ecuador, America Sud. Cand ating maturitatea, broscutele veninoase masoara numai 1 centimetru (in fotografia este asezata pe varful unui creion) si se coloreaza in rosu deschis, strabatut de 3 dungi de un verde fosforescent.

Cu toate ca sunt atat de toxice si ucigase, broscutele veninoase se afla pe cale de disparitie, din pricina poluarii si a pierderii habitatului. Din acest motiv, centrul Blue Reef Aquarium din Portsmouth, Hampshire, Marea Britanie, a initiat un program de reproducere artificiala a broscutelor si a reusit sa produca 26 de exemplare noi.

Epipedobates tricolor
mai traieste in prezent in doar 7 microregiuni ale Anzilor, iar cercetatorii din Marea Britanie incearca sa imite cat mai bine habitatul natural al broscutei, pentru a-i asigura supravietuirea. Jenna MacFarlane, unul dintre oamenii de stiinta implicat in acest proiect, spune ca valoarea broscutei pentru stiinta este foarte mare. Cercetatorii au observat ca in ciuda statului ei de broasca ucigasa, creatura poate salva vieti. Un extras din pielea acestei broscute are capacitatea de a diminua durerea si nu provoaca probleme de dependenta precum morfina si alte droguri medicale.

Sursa

CITESTE SI: