Prima pagină D:News

Mica, ucigasa si pretioasa!

05.23.2010 | ● Vizualizări: 410
Mica, ucigasa si pretioasa!     Epipedobates tricolor, broasca, broasca otravitoare, anzi, natura, zoologie, crazy zoo + zoom
Galerie foto (1)

Nu pare ca este mare lucru de capul ei, dar aceasta minuscula broscuta ar putea omori un om cu usurinta. Veninul pe care-l secreta o face una dintre cele mai periculoase broaste din lume: pielea ei este de 200 de ori mai toxica decat morfina.

Broscuta Epipedobates tricolor, capabila sa ucida peoricine o atinge, traieste pe versantele vestice ale Anzilor, inEcuador, America Sud. Cand ating maturitatea, broscutele veninoasemasoara numai 1 centimetru (in fotografia este asezata pe varfulunui creion) si se coloreaza in rosu deschis, strabatut de 3 dungide un verde fosforescent.

Cu toate ca sunt atat de toxice si ucigase, broscutele veninoase seafla pe cale de disparitie, din pricina poluarii si a pierderiihabitatului. Din acest motiv, centrul Blue Reef Aquarium dinPortsmouth, Hampshire, Marea Britanie, a initiat un program dereproducere artificiala a broscutelor si a reusit sa produca 26 deexemplare noi.

Epipedobates tricolor
mai traieste in prezent in doar 7microregiuni ale Anzilor, iar cercetatorii din Marea Britanieincearca sa imite cat mai bine habitatul natural al broscutei,pentru a-i asigura supravietuirea. Jenna MacFarlane, unul dintreoamenii de stiinta implicat in acest proiect, spune ca valoareabroscutei pentru stiinta este foarte mare. Cercetatorii au observatca in ciuda statului ei de broasca ucigasa, creatura poate salvavieti. Un extras din pielea acestei broscute are capacitatea de adiminua durerea si nu provoaca probleme de dependenta precummorfina si alte droguri medicale.

Sursa

CITESTE SI: