Prima pagină D:News

Kalashnikov ramane arma viitorului

Redactia Descopera.ro | 05.31.2010 | ● Vizualizări: 2189
Kalashnikov ramane arma viitorului     Kalashnikov, AK-47, AK-74, mitraliera, AK-200, armata rusa, arme, moscova + zoom
Galerie foto (2)

Armata rusa testeaza cel mai nou model al celebrei arme de asalt AK-47. Denumit AK-200, noul instrument al mortii, va intra in dotarea fortelor armate ruse incepand cu anul 2011, dupa cum anunta in mod oficial, Vladimir Grodetsky, directorul general al Uzinei de Armament Izmash.

Noul model al legendarului deja kalashnikov este, de fapt, o editie mult imbunatatita a modelului AK-74M. Spre deosebire de acesta din urma, arma viitorului este mai grea (3,8 kg comparativ cu 3,3 kg), existand posibilitatea de a-i fi atasate incarcatoare cu 30, 50 si 60 de cartuse, fata de tipul clasic de Kalashnikov, care era produs doar cu incarcatoare de 30 cartuse. Stramosul sau, AK-74, a fost produs pentru prima data in anul 1974, fiind folosit foarte des de catre Armata Rosie in cadrul conflictului din Afganistan.

Primul model, AK-47, a fost creat de catre Mihail Kalashnikov, pe atunci un soldat in cel de-al doilea Razboi Mondial. Ranit in anul 1941, Kalashnikov omul si-a dedicat eforturile producerii unei arme de asalt care sa fie in egala masura, eficienta, fiabila si puternica. Rezultatul s-a vazut in anul 1947, an de la care primul model si-a luat numele de serie.Din acel moment, AK-47, a devenit cea mai cunoscuta si mai des fabricata arma de asalt din intreaga lume. Este singura arma care se afla concomitent in dotarea a peste 50 de armate din lume, precum si singura mitraliera portabila care figureaza pe steagul unui stat, si anume al Mozambicului. Datorita eficientei si puterii sale de foc, mitraliera cu pricina a fost si inca este favorita trupelor de guerilla, devenind un adevarat "icon" al subculturii pop.Mihail Kalashnikov a primit cea mai mare decoratie a Rusiei, in luna noiembrie a anului trecut, cu ocazia festiva a implinirii respectabilei varste de 90 ani.

Prezent la ceremonie, presedintele rus Dimitri Medvedev a declarat ca AK-47 a fost "o excelenta arma ruseasca si un brand national de care astazi este mandru orice cetatean rus".

Sursa: RiaNovosti

DESCOPERA lumea in care traiesti!