“Nasul artificial” care adulmeca bombele

10 06. 2010, 13:17

Fizicienii universitatii sustin ca tehnologia - care ar putea fi folosita si pentru imbunatatirea securitatii din aeroporturi - va salva, anual, sute de vieti, in zone de conflict precum Afghanistan, unde soldati si civili deopotriva au fost ucisi sau grav raniti de bombe artizanale, de-a lungul timpului.

Aparatele laser, ale caror costuri de productie sunt foarte mici gratie materialelor ieftine care intra in compozitia lor, functioneaza prin detectarea vaporilor emanati de substantele explozibile precum TNT-ul. Vor fi integrate in masinarii mobile telecomandate si trimise pe campurile minate, pentru a depista emisiile de trinitotoluen ale bombelor. Sensibilitatea crescuta le va permite sa identifice chiar si cele mai slabe concentratii de asemenea vapori.

In 2008, amenintarea cu dispozitive explozive improvizate a crescut cu 400%. In 2009, s-au mai adaugat alte 400 de procente. Numai in provincia afgana Helmand, 450 de bombe de acest fel sunt declansate sau dezamorsate lunar - 14 in fiecare zi.

Sursa: STV

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: