Prima pagină D:News

Altar pagan descoperit in Israel

06.13.2010 | ● Vizualizări: 190
Altar pagan descoperit in Israel     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O structura de granit inalta de circa 60 de cm si ornata cu capete de tauri sculptate, a fost descoperita accidental in Israel, in timpul unor excavatii necesare construirii unei noi aripi de urgente pentru un spital din orasul Ashqelon.

Considerat drept unul dintre cele mai vechi porturi laMediterana de pe coasta Israelului, orasul Ashqelon a fost locuitinca de acum 9.500 ani, din perioada Neoliticului.

Asezarea a prosperat in timpul ocupatiei romane, a prezentat urmeleunei puternice culturi elenistice si a avut inca din vechime oputernica minoritate evreiasca, afirma intr-un interviu, dr. YigalIsrael, arheologul sef al Israel Antiquities Authority dinAshqelon.

Cimitirul unde s-a descoperit altarul, apartinea populatiilorpoliteiste si idolatre din oras. Artefactul de cult a fost probabiladus in orasul-port din alta parte a Imperiului Roman, de catremembrii unei familii de conditie medie spre superioara, care l-auamplasat mai apoi in cimitirul familiei.

Conform arheologilor israelieni, capetele de tauri care impodobescaltarul sunt un simbol al puterii si tariei, reprezentand influentasi prezenta lui Zeus. In acele timpuri, printre divinitatileadorate de populatiile pagane din zona, se numarau zeita asirianaAtargatis, Isis, Apollo si chiar Hercule. Pe altar se ardeauierburi aromate, lumanari si smirna.

Sursa: National Geographic

CITESTE SI: