Prima pagină D:News

De la han la hotel în Piata Teatrului

Redactia Descopera.ro | 06.15.2010 | ● Vizualizări: 41
De la han la hotel în Piata Teatrului     Fundatia Calea Victoriei , atelier, hotel, han, piata teatrului + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 17 iunie, de la ora 19.00, intr-una dintre cele mai elegante cladiri de pe Calea Victoriei - Hotel Continental - la o scurta lectie de istorie urbana sustinuta de Adrian Majuru. Vom afla si vom intelege, prin aceasta conferinta-poveste, cine si ce dicteaza schimbarile de infatisare ale orasului, ce influenta avem noi, locuitorii si ce impact au vremurile pe care le traim.

iata Teatrului, cu hotelul "Continental" peste drum, este unul dintre primele locuri ale orasului care a devenit pe deplin cosmopolit, undeva între 1845si 1865. Desi timpul istoric nu este foarte mare, avem foarte multe întamplari legate de casele si imobilele care-si schimba profilul si destinatia. Hanuri medievale modificate sau de-a dreptul demolate si înlocuite cu moderne hoteluri, cum este cazul hotelului "Broft", devenit mai tarziu "Continental".

Dar un astfel de titlu ascunde o mare transformare economica. Seamana cu o schimbare de statut. Cat timp Bucurestiul a avut o economie manufacturiera, de serie mica sau relativ modesta a inflorit economia hanurilor, care ofereau o multifunctionalitate specifica: locuinta-atelier-punct de desfacere. Adesea hanurile erau profesionalizate: Hanul Zlatari era al argintarilor si giuvaergiilor; Hanul Gabroveni era al negustorilor sositi din zona Gabrovo, pe atunci Imperiul Otoman; hanul Sf.Gheorghe era destinat cu precadere cojocarilor si blanarilor insa, multe dintre hanurile secolului al XVIII-lea, pana dupa 1850, aveau felurite pravalii.

Economia Bucurestilor se schimba treptat cu anii 1830-1860, intii cu ajutorul en-grosistilor de lipscanie si apoi prin investitorii care au dezvoltat manufacturi cu tehnica moderna. Din acest moment productia se muta in afara orasului, punctele de desfacere sunt mult mai diversificate si impanzesc toate cartierele iar locuintele acestor "inovatori" sunt in cartiere rezidentiale sau relativ centrale. Locul zarafilor este luat treptat de institutii bancare, mai ales dupa 1860. Fiecare han avea zaraful sau dupa cum fiecare hotel de azi detine o casa de schimb. Hanurile sunt modificate intr-un hibrid care nu functioneaza, numite pompos "hoteluri" si erau erau de fapt improvizatii nemodernizate. Apar insa hoteluri moderne care au concurat cu mare succes serviciile oferite de hanuri. Intre primele hoteluri ale capitalei au fost Hotel Hugues si Hotel Broft la 1840 respectiv 1847 iar mai apoi vestitele Grand Hotel de France si Grand Hotel De Boulevard, numit pentru inceput Herdan. Se produc modificari in tipul de consum, oamenii preferand noile restaurante salubre, cu meniuri occidentale si orchestre straine, dar cautate erau si cofeturile "evropenesti" sau articolele de lux care se gaseau in magazine tematice la parterul noilor hoteluri. Hanurile dispar sau devin hoteluri second hand cum a fost dupa 1870 Hotelul "Dacia" amenajat in vechiul han al lui Manuc.

Grand Hotel Continental se afla pe Calea Victoriei, un loc plin de istorie, centrul aristocratiei de la 1800. Cladirea în sine exista din 1886 si este proaspat restaurata, pastrandu-si însa structura clasica. De-a lungul timpului, hotelul a gazduit oaspeti de seama, printre ei numarandu-se si printul Napoleon, var al lui Napoleon al lll-lea, sosit într-o vizita diplomatica la regele Carol l de Hohenzollern. Tot aici a fost tinut ostatic si Osman Pasa, comandantul armatei otomane, luat prizonier la Plevna, în 1877. Astazi, Continentalul se prezinta ca un boutique hotel de 5 stele destinat admiratorilor artei si a stilului clasic, dornici de o experienta inedita.

Data: 17 iunie, 19:00
Taxa: 50 ron - taxa de participare include cafea si apa
Loc: Grand Hotel Continental (Calea Victoriei nr 56)
Inscriere la - contact@victoriei.ro