Prima pagină D:News

O directiva UE limiteaza utilizarea RMN-ului

Redactia Descopera.ro | 06.18.2010 | ● Vizualizări: 1231
O directiva UE limiteaza utilizarea RMN-ului     RMN, directiva, UE, chirurgie + zoom
Galerie foto (1)

Semnalul de alarma a fost tras de cercetatorii de la European Science Foundation, care au pus la punct un raport pe aceasta tema.

Utilizarea rezonantei magnetice in cercetare si in procedurile de diagnostic si terapeutice este serios amenintata de intrarea in vigoare in 2012 a Directivei 2004/40/CE a Parlamentului European si Consiliului European, din 29 aprilie 2004, care stabileste "normele minime de siguranta si sanatate cu privire la expunerea operatorilor la riscurile corelate agentilor fizici (campuri electromagnetice)".

Directiva in cauza limiteaza expunerea tehnicienilor la campuri cu frecvente de la 0 la 300 GHz. Limitele stabilite, se arata in raportul specialistilor de la European Science Foundation, se bazeaza pe foarte putine date experimentale si sunt atat de scazute incat vor impiedica cercetarea RMN, incetinind foarte tare dezvoltarea de alte tehnologii deosebit de importante pentru multi pacienti aflati in situatii critice. In raport se recomanda o exceptare de la aceste limite a domeniului clinic si al cercetarii.

De asemenea, limitele stabilite de directiva vor impiedica utilizarea aparaturii si in toate situatiile in care pacientii trebuie sa fie asistati in timpul executiei procedurii, cum se intampla in cazul copiilor, batranilor si a persoanelor aflate sub anestezie; specialistii nemaiputandu-se asadar folosi de tehnicile RMN in decursul operatiilor chirurgicale, dupa cum prevad noile metodologii de interventie, care permit obtinerea unor informatii cu caracter clinic in timp real.

"Directiva stabileste limite de expunere care nu sunt corelate cu efectele nocive si sunt cu mult sub pragul de la care se verifica orice efect. Pana in 2012 mai este timp, dar in politica pentru face modificari trebuie actionat rapid", a precizat Stephen Keevil de la King's College din Londra, unul dintre coordonatorii raportului.

SURSA: Le Scienze

CITESTE SI: