Prima pagină D:News

Pankration-ul renaste la Moscova

Redactia Descopera.ro | 06.23.2010 | ● Vizualizări: 1744
Pankration-ul renaste la Moscova     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cea mai veche arta martiala europeana, practicata de durii razboinici spartani, a starnit si interesul temutilor luptatori rusi care au organizat in onoarea stilului de lupta al vechilor greci, primul Campionat Profesionist de Pankration.

Pankration este probabil cel mai dur dintre toate sistemele de lupta cu mainile goale din toate timpurile. Termenul pankration se traduce, din greaca veche, prin "toate puterile" ; acest stil permite luptatorilor sa se loveasca cu pumnii, palmele, coatele, genunchii, picioarele, ba chiar si cu capul! Are o vechime de peste 2.000 de ani si era o proba mult asteptata in cadrul primelor Olimpiade, din Antichitate.

Turneul Pumnului de Aur a fost organizat la Moscova si a atras numerosi practicanti de arte martiale mixte, gen de competitii aflat in prezent pe val. De fapt, MMA-ul deriva din principiile pankration-ului, dar vechea arta era mult mai dura si periculoasa decat intrecerile de astazi. Din acest motiv, regulile moderne impuse de organizatori limiteaza ranirile si acceidentarile pe care si le pot face cei doi luptatori dezlantuiti.

"In plus, timpul petrecut de luptatori la sol a fost restrictionat la doar un minut, pentru a nu deveni plictisitor pentru public. Iar daca luptatorii nu sunt activi la sol, arbitrul poate sa-i repozitioneze in picioare, de unde cei doi se pot lansa in schimburi de lovituri, proiectari sau secerari. Din aceste moptive, intrecerile de Pankration difera de competitiile obisnuite de MMA si sunt mai captivante pentru privitori", declara Dmitri Zarschikov, vice-presedinte al Federatiei de Pankration din Moscova.

Sursa: RiaNovosti

CITESTE SI: