Prima pagină D:News

“Avionul fotovoltaic” britanic a doborat recordul de anduranta

Redactia Descopera.ro | 07.19.2010 | ● Vizualizări: 365
“Avionul fotovoltaic” britanic a doborat recordul de anduranta     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Aflat in zbor, seamna cu o ciudata pasare preistorica ce survoleaza pamanturi si ape. In realitate, Zephyr este un avion cu aspect inedit, produs de Marea Britanie, un aparat de zbor cu alimentare solara, care a doborat vineri recordul de anduranta pentru sisteme aeriene nepilotate.

Sambata, avionul depasise deja dublul recordului neoficial stabilit pana in prezent, zburand fara intrerupere, pana la acel moment, pentru mai bine de 82 de ore. Iar pana acum, a depasit, cu siguranta, de trei ori recordul oficial de anduranta, stabilit la 30 de ore de zbor continuu, in 2001.

Zephyr este creatia companiei britanice de aparare si cercetare QinetiQ, stabilita in Hampshire, Marea Britanie. Lansat manual, aparatul zboara ziua pe baza de energie solara, parte din care si stocheaza pentru reaincarcarea bateriilor pe baza de litiu-sulf, folosite pentru alimentarea avionului pe timp de noapte.Cu aproximativ 50% mai mare decat fostul Zephyr, schimbarile tehnice au insemnat o anvergura de 22,5 metri a aripilor noii versiuni, pentru atasarea unui numar mai mare de baterii, combinate cu un complet nou sistem integrat de gestionare a puterii. De asemenea, noua forma total aerodinalica si coada in "T" ale aparatului contribuie la reducerea fortelor de frecare si imbunatatesc performanta avionului. Iar fibra de carbon ultra-usoara din care sunt fabricate elementele lui Zephyr fac ca dispozitivul sa cantareasca putin peste 50 de kilograme.

Spre deosebire de orice alta aeronava conventionala pilotata sau nepilotata aflata in prezent in folosinta, Zephyr nu trebuie sa revina la baza la intervale regulate de timp pentru realimentare sau operatiuni de mentenanta.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: