Prima pagină D:News

O ciuperca misterioasa ucide milioane de lilieci

Redactia Descopera.ro | 08.06.2010 | ● Vizualizări: 101
O ciuperca misterioasa ucide milioane de lilieci     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O afectiune cunoscuta sub denumirea de sindromul nasului alb este pe cale sa distruga mare parte din populatia de lilieci din America de Nord. Straniul sindrom a ucis, pana in prezent, peste un milion de lilieci, iar cercetatorii sustin ca daca vor disparea toti liliecii, urmeaza o adevarata catastrofa ecologica.

Echipa care a studiat evolutia si raspandirea sidromului nasului alb, sustine ca daca nu se vor lua masuri urgente, specia liliecilor mici maronii (Myotis lucifugus) va disparea din statele de nord-est ale S.U.A. in intervalul urmatorilor 16 ani. Conform experimentelor de teren, cercetatorii au identificat cauza sindromului nasului alb.

Este vorba de o ciuperca care provoaca sindromul, ciuperca adusa accidental de catre omenii care au vizitat pesterile unde hiberneaza liliecii. Denumita stiintific, Geomyces destructans, periculoasa ciuperca prospera in medii de viata umede si intunecate. In mod evident, pesterile unde traiau micii lilieci maronii, ofereau conditii ideale pentru dezvoltarea ciupercii. Infectiile ucid liliecii in momentul cand acestia se afla in perioada de hibernare. Ciuperca se dezvolta pe aripile, nasurile si urechile liliecilor.

"Oamenii continua sa se intrebe, intr-un acces total de ignoranta: oare de ce trebuie sa ne pese acum de niste lilieci? Habar nu au cat de importanti sunt liliecii pentru echilibrul ecologic. Un singur liliac mananca intr-o noapte o cantitate de insecte echivalenta cu propria sa greutate, cele mai multe dintre aceste insecte fiind specii daunatoare pentru agricultura. S-a calculat ca un milion de lilieci mananca intr-o vara nu mai putin de 694 tone de insecte. Daca vor dispare liliecii din S.U.A., mai mult ca sigur vom avea de infruntat o foamete generalizata, comparabila cu cea din Africa.", sustine Dr. Thomas Kunz, un reputat expert in viata liliecilor, cercetator in cadrul Universitatii din Boston.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: