Prima pagină D:News

Suplimentele de calciu cresc intr-adevar riscul de infarct?

08.19.2010 | ● Vizualizări: 807
Suplimentele de calciu cresc intr-adevar riscul de infarct?     calciu, infarct, vitamine, oase + zoom
Galerie foto (1)

Recent, in prestigioasa revista British Medical Journal (BMJ) aparea stirea conform careia administrarea suplimentelor de calciu pentru mentinerea sanatatii oaselor ar provoca o crestere a riscului de infarct. Reactia companiilor farmaceutice nu s-a lasat prea mult asteptata.

Expertii de la NattoPharma, o companie norvegiana specializatain suplimente vitaminice, contesta partial meta-analiza aparuta in paginile BMJ, sustinandtotusi rolul avut de vitamina K in metabolismul calciului, rolsubliniat in studiu respectiv. Potrivit oficialilor companiei, ceeace se pare ca ar fi atras criticile expertilor norvegieni estemetoda de strangere a datelor. "Vitamina D ajuta organismul saabsoarba calciul, iar vitamina K activeaza proteinele responsabilecu dirijarea acestuia in oase, acolo unde este necesar, si in afaraarterelor, unde pot avea efecte daunatoare", a explicat Morten Sundsto,Chief Executive Officer al NattoPharma.
Pentru a-si sustine produsele, responsabilii companiei norvegieneau facut apel la un cercetator suedez, profesorul Cees Vermeer.Acesta insa, intarind observatiile facute de catre autoriistudiului in chestiune, a amintit ca unicul mecanism prin carearterele se pot proteja de calcifiere este prin intermediulproteinei MGP, dependenta de vitamina K. Aceasta proteina, asubliniat Vermeer, este cel mai puternic inhibitor al calcifieriitesuturilor.

Problema rezida in faptul ca la populatia generala, nivelurilede vitamina K sunt insuficiente, iar MGP este sintetizata inproportie de 30% in forma ei inactiva. De unde reiese ca protectiaimpotriva calcifierii este activa doar la circa 70% din populatiatanara si sanatoasa, acest procent reducandu-se progresiv cuinaintarea in varsta. De aici si necesitatea de a creste nivelurileacestei vitamine in organism, in mod deosebit la persoanele careiau suplimente de calciu.

In concluzie, este clar ca daca pe de-o parte se administreazacalciu pentru protejarea oaselor, se risca deteriorarea arterelor;si daca este adevarat ca prin vitamina K se combate calcifiereaacestora, atunci aceasta va trebui adaugata la suplimentele decalciu.
Sursa: La StampaCITESTE SI:

Tag-uri: calciu | infarct | vitamine | oase