Prima pagină D:News

Suplimentele de calciu cresc intr-adevar riscul de infarct?

Redactia Descopera.ro | 08.19.2010 | ● Vizualizări: 992
Suplimentele de calciu cresc intr-adevar riscul de infarct?     calciu, infarct, vitamine, oase + zoom
Galerie foto (1)

Recent, in prestigioasa revista British Medical Journal (BMJ) aparea stirea conform careia administrarea suplimentelor de calciu pentru mentinerea sanatatii oaselor ar provoca o crestere a riscului de infarct. Reactia companiilor farmaceutice nu s-a lasat prea mult asteptata.

Expertii de la NattoPharma, o companie norvegiana specializata in suplimente vitaminice, contesta partial meta-analiza aparuta in paginile BMJ, sustinand totusi rolul avut de vitamina K in metabolismul calciului, rol subliniat in studiu respectiv. Potrivit oficialilor companiei, ceea ce se pare ca ar fi atras criticile expertilor norvegieni este metoda de strangere a datelor. "Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul, iar vitamina K activeaza proteinele responsabile cu dirijarea acestuia in oase, acolo unde este necesar, si in afara arterelor, unde pot avea efecte daunatoare", a explicat Morten Sundsto, Chief Executive Officer al NattoPharma.
Pentru a-si sustine produsele, responsabilii companiei norvegiene au facut apel la un cercetator suedez, profesorul Cees Vermeer. Acesta insa, intarind observatiile facute de catre autorii studiului in chestiune, a amintit ca unicul mecanism prin care arterele se pot proteja de calcifiere este prin intermediul proteinei MGP, dependenta de vitamina K. Aceasta proteina, a subliniat Vermeer, este cel mai puternic inhibitor al calcifierii tesuturilor.

Problema rezida in faptul ca la populatia generala, nivelurile de vitamina K sunt insuficiente, iar MGP este sintetizata in proportie de 30% in forma ei inactiva. De unde reiese ca protectia impotriva calcifierii este activa doar la circa 70% din populatia tanara si sanatoasa, acest procent reducandu-se progresiv cu inaintarea in varsta. De aici si necesitatea de a creste nivelurile acestei vitamine in organism, in mod deosebit la persoanele care iau suplimente de calciu.

In concluzie, este clar ca daca pe de-o parte se administreaza calciu pentru protejarea oaselor, se risca deteriorarea arterelor; si daca este adevarat ca prin vitamina K se combate calcifierea acestora, atunci aceasta va trebui adaugata la suplimentele de calciu.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

Tag-uri: calciu | infarct | vitamine | oase