Expunerea prenatala la pesticide creste riscul aparitiei ADHD

22 08. 2010, 00:00

Desi ADHD (sindromul de hiperactivitate cu deficit de atentie/tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie) este o maladie controversata, tot mai multi copii sunt dignosticati cu aceasta problema.

Cauzele aparitiei acestei tulburari nu sunt cunoscute pe deplin; unii cercetatori considera ca exista si o predispozitie innascuta, peste care se suprapun factori externi, legati in principal de alimentatie. Pana in prezent, au fost incriminate, in aparitia ADHD, diverse substante din categoria aditivilor alimentari sau a pesticidelor folosite pentru tratarea recoltelor.

In cadrul studiului american, cercetatorii au testat cca. 300 de femei gravide si, ulterior, si pe copiii acestora, analizand nivelul de pesticide prezent in organism.

Ei au gasit o corelatie foarte semnificativa intre nivelul de pesticide din sange, in primele luni de sarcina, si aparitia ADHD la copii.

Mamele si copiii locuiau intr-o regiune agricola, unde expunerea la pesticide era, evident, mai mare, dar autorii studiului considera ca rezultatele sunt valabile si pentru restul populatiei.
Specialistii recomanda o atentie deosebita in privinta alimentatiei (mai ales in perioada sarcinii) si, in special, spalarea constiincioasa a fructelor si a legumelor, inainte de consumarea lor, pentru a indeparta de pe coaja o cantitate cat mai mare de pesticide.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: