Cercetatorii siberieni instaleaza capcane-foto pentru irbisi

06 09. 2010, 06:00

Pe baza recentelor estimari de teren, un efectiv de aproximativ 150 leoparzi de zapada sau irbisi (Uncia uncia) mai supravietuiesc pe teritoriul Federatiei Ruse. Un leopard de zapada este, in medie, mai mic decat un leopard comun, cantarind la maturitate intre 35-55 kg, cu toate ca au fost capturati unii masculi care atingeu o greutate de 75 kg.



Cateva capcane-foto au fost deja instalate in valea Raului Argut din Muntii Altai, iar alte 11 astfel de camere foto speciale, vor fi puse in functiune pana la sfarsitul acestei toamne, dupa cum declara Serghei Spitsyn, directorul rezervatiei. Cercetatorii sustin ca aceasta metoda este dosebit de eficienta in identificarea si monitorizarea irbisilor din zona, deoarece metoda capcanelor-foto a fost folosita cu succes si in Orientul Indepartat, in cadrul programelor de studiere a leoparzilor de Amur (Panthera pardus orientalis).



Autoritatile ruse impun o protectie sporita la adresa irbisilor, deoarece aceste magnifice feline sunt vanate pentru blana, carne si oase, care sunt mai apoi vandute pe preturi exorbitante peste granita, in China.

Sursa: RiaNovosti

*

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!