Prima pagină D:News

El a fost cel mai bine platit atlet in Imperiul Roman

Redactia Descopera.ro | 09.10.2010 | ● Vizualizări: 930
El a fost cel mai bine platit atlet in Imperiul Roman     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform cercetarilor demarate de catre Peter Struck, profesor in cadrul Universitatii din Pennsylvania, un conducator de care analfabet, pe numele sau Gaius Apuleius Diocles, a fost cel mai bine platit atlet din istoria jocurilor aflate la mare pretuire in Imperiul Roman.

Atletul antic era mult mai bine platit decat cei mai celebri gladiatori ai epocii sale, conform unei iscriptii antice datand din anul 146 d.Hr., Gaius Apuleius Diocles castigand in toata cariera sa suma totala de 35.863.120 sesterti.

Daca comparam veniturile vizitiului Gaius cu cele obtinute de Tiger Woods, cel mai bine platit sportiv din lume la ora actuala, conducatorul de care roman il devansa in castiguri cu mult pe jucatorul de golf din prezent. Inca o dovada in plus asupra sumelor imense care se vehiculau in lumea sportului inca din cele mai vechi timpuri.

Diocles, "cel mai dibace intre conducatorii de care" conform inscriptiei, s-a nascut in Lusitania, provincie romana unde astazi exista statul Portugalia, si si-a inceput cariera sportiva in anul 122 d.Hr. pe cand avea varsta de 18 ani.

Viata unui conducator de care in cadrul curselor din Colloseum nu era deloc usoara. Pe baza studiilor si a documentelor antice, rata mortalitatii in randul vizitiilor era cu mult mai mare chiar decat cea inregistrata in randul gladiatorilor. In mare majoritate sclavi, care isi puteau cumpara libertatea pe baza succeselor din hipotromuri, conducatorii de care aveau de parcurs o distanta de 4 kilometri in timpul intrecerilor din perimetrul Circus Maximus.

Dupa efectuarea unui numar de 7 ture infernale, vizitii care supravietuiau acidentelor dese si terminau cursa intre primii trei, aveau parte de premii consistente.

Conducatorii de care experimentati erau capabili sa struneasca si sa conduca singuri un atelaj compus din 4 sau chiar mai multi cai. Pentru o asemenea performanta, vizitii trebuiau sa aiba o conditie fizica supraomeneasca, brate de fier, picioare foarte solide, un simt al echilibrului incredibil si un curaj invidiat chiar de gladiatori. Riscul de accidentari grave era atat de mare in randul conducatorilor de care incat peste 90% dintre sclavii prizonieri de razboi alegeau de la bun inceput o cariera de gladiator in detrimentul celei de vizitiu.

Diocles s-a retras la varsta de 47 ani, 7 luni si 23 de zile. A castigat 1.462 de curse din cele 4.256 la care a participat, ajungand pe locul doi de 861 de ori. Incriptia de pe piatra sa funerara este foarte detaliatata: "Gaius cel Dibace a luat conducerea plutonului in 815 de curse, si-a surprins concurentii venind brusc din spate de 67 de ori si a condus in linie dreapta fara sa fie depasit de 36 de ori".

Daca ar fi sa comparam proportional castigurile totale ale lui Gaius cu cele ale unui pilot de vanatoare din cadrul U.S Air Forces, atunci ar insemna ca pilotul de vanatoare sa castige in decursul intregii carierei sale militare suma finala de 15 miliarde $.

Sursa: DiscoveryNews