Uniunea Europeana este somata sa opreasca invazia „extraterestrilor”!

17 09. 2010, 13:29

Animale, plante si micro-organisme invazive provoaca pagube uriase in Europa, de nu mai putin de 12 miliarde de euro in fiecare an. Oamenii de stiinta intruniti la Conferinta Neobiota de la Copenhaga someaza oficialii UE sa modifice legislatia privind biodiversitatea pana cel tarziu anul viitor, altfel - dincolo de pagubele financiare - speciile invazive vor provoca un dezastru ecologic catastrofal in urmatorii ani, mai spun ei.

Speciile invazive in cauza sunt acele specii nespecifice Europei care au fost introduse accidental sau deliberat pe continent in ecosisteme in care - in mod normal - nu ar avea ce sa caute. Un studiu din 2008, arata ca in intreaga Europa exista peste 10.000 de "specii extraterestre", dintre care 1.300 au un puternic impact negativ asupra mediului, economiei sau sanatatii oamenilor. De asemenea, un studiu publicat in prestigiosul jurnal "Science" dezvaluie ca in ultimii 30 de ani, speciile staine europei au crescut cu 76%.

Printre cele mai daunatoare specii invazive se numara:

gasca de Canada (Branta canadensis) care are un impact devastator asupra mediului si economiei UE,

tantarul Tigrul Asiatic (Stegomyia albopicta) - purtator a numeroase virusuri, printre care si Chikungunya, extrem de periculos pentru oameni,

sau zambila de apa (din genul Eichhornia), originara din America de Sud, care se raspandeste agresiv, extrem de repede si este foarte greu de indepartat.

Sursa