Prima pagină D:News

Planul secret al lui Hitler: Anglia trebuia sa fie infranta!

09.19.2010 | ● Vizualizări: 3777
Planul secret al lui Hitler: Anglia trebuia sa fie infranta!     no tags + zoom
Galerie foto (4)

Intesata cu diagrame tehnice si adnotari mazgalite cu pixul, la o prima vedere, aceasta harta nu pare altceva decat un document vechi si decolorat, sustras din arhiva unei scoli de pilotaj. In fapt, fotografiile sunt facute dupa unul dintre dosarele ultrasecrete de razboi ale lui Adolf Hitler, in care dictatorul nazist planuia cum sa invadeze Marea Britanie.

Dezvaluite pentru prima oara in ultimii 70 de ani, documentelearata modul in care Hitler planuia sa atace sudul Angliei, in ziuade 15 septembrie 1940. Harta mentioneaza explicit orasele de coastacare urmau sa fie bombardate si pasii pe care armata nazista urmasa-i faca pentru a stapani intregul Regat Unit; invazie care ar fiavut toate sansele de izbanda daca fortele aeriene britanice - RAF- nu ar fi tinut piept cu brio fortelor aeriene naziste - Luftwaffe- in timpul Bataliei Angliei, purtata in toamna anului 1940.Batalia Angliei urma sa culmineze cu Operatiunea Leul de Mare:bombardarea masiva a Regatului Unit si invazia terestra. A fostprima lupta purtata integral pe calea aerului, de forte aeriene,cat si cea mai mare si mai sustinuta campanie de bombardamentedesfasurata pana la acea data. Britanicii au reusit eroic sa tinapiept nazistilor, iar Batalia Angliei s-a sfarsit cu primul eseccolosal al celui de-al Treilea Reich, in timpul celui de-al doileaRazboi Mondial.In urma infrangerii aeriene, Hitler a abandonat Operatiunea Leul deMare - insa documentul de fata, cunoscut drept MilitargoegraphisckeAngaben uber England Sudkuste ofera numeroase detalii despre cum arfi decurs evenimentele daca Royal Air Force ar fi fost infranta deLuftwaffe. Pe baza acestor detalii, istoricii cred astazi ca, dacaenglezii ar fi pierdut suprematia aeriana, Marea Britanie nu ar fiavut nicio sansa in fata urmatoareii etape a planului lui Hitler -invazia terestra.

Hiler planuia sa invadeze Anglia prin 3 unitati - prima, formatadin 6 divizii, ar fi invadat Regatul Unit de la Kent via Folkstonesi Ramsgate. Apoi, o alta unitate formata din 4 divizii naziste arfi cucerit Sussex si Hampshire, in vreme ce ultima unitate, formatadin 3 divizii ar fi luat Dorsetul via Lyme Bay. Istoricii cred caAnglia nu ar fi avut nicio sansa in fata lui Hitler pentru catrupele terestre ale dictatorului erau mai bine pregatite siechipate decat cele britanice.

In plus, dosarul cu planurile invaziei dezvaluie ca toticomandantii care urmau sa fie implicati in Operatiunea Leul de Marecunosteau detalii incredibil de amanuntite despre toatelocalitatile, drumurile si teritoriile prin care urmau sa invadezeAnglia in drumul spre Londra - Hitler si strategii sai construindplanul invaziei in asa fel incat sa loveasca direct cele mai slabepuncte ale defensivei engleze si sa ajunga fulgerator la Londra.Astazi, istoricii lanseaza ipoteza ca astfel de informatii, caredezvaluiau amanuntit puterea de foc, dotarile logistice sidispunerea in teritoriu a soldatilor englezi din toamna lui 1940,nu ar fi putut ajunge la Hitler in lipsa unei scurgeri masive deinformatii.