Prima pagină D:News

Planul secret al lui Hitler: Anglia trebuia sa fie infranta!

Redactia Descopera.ro | 09.19.2010 | ● Vizualizări: 4339
Planul secret al lui Hitler: Anglia trebuia sa fie infranta!     no tags + zoom
Galerie foto (4)

Intesata cu diagrame tehnice si adnotari mazgalite cu pixul, la o prima vedere, aceasta harta nu pare altceva decat un document vechi si decolorat, sustras din arhiva unei scoli de pilotaj. In fapt, fotografiile sunt facute dupa unul dintre dosarele ultrasecrete de razboi ale lui Adolf Hitler, in care dictatorul nazist planuia cum sa invadeze Marea Britanie.

Dezvaluite pentru prima oara in ultimii 70 de ani, documentele arata modul in care Hitler planuia sa atace sudul Angliei, in ziua de 15 septembrie 1940. Harta mentioneaza explicit orasele de coasta care urmau sa fie bombardate si pasii pe care armata nazista urma sa-i faca pentru a stapani intregul Regat Unit; invazie care ar fi avut toate sansele de izbanda daca fortele aeriene britanice - RAF - nu ar fi tinut piept cu brio fortelor aeriene naziste - Luftwaffe - in timpul Bataliei Angliei, purtata in toamna anului 1940.Batalia Angliei urma sa culmineze cu Operatiunea Leul de Mare: bombardarea masiva a Regatului Unit si invazia terestra. A fost prima lupta purtata integral pe calea aerului, de forte aeriene, cat si cea mai mare si mai sustinuta campanie de bombardamente desfasurata pana la acea data. Britanicii au reusit eroic sa tina piept nazistilor, iar Batalia Angliei s-a sfarsit cu primul esec colosal al celui de-al Treilea Reich, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.In urma infrangerii aeriene, Hitler a abandonat Operatiunea Leul de Mare - insa documentul de fata, cunoscut drept Militargoegraphiscke Angaben uber England Sudkuste ofera numeroase detalii despre cum ar fi decurs evenimentele daca Royal Air Force ar fi fost infranta de Luftwaffe. Pe baza acestor detalii, istoricii cred astazi ca, daca englezii ar fi pierdut suprematia aeriana, Marea Britanie nu ar fi avut nicio sansa in fata urmatoareii etape a planului lui Hitler - invazia terestra.

Hiler planuia sa invadeze Anglia prin 3 unitati - prima, formata din 6 divizii, ar fi invadat Regatul Unit de la Kent via Folkstone si Ramsgate. Apoi, o alta unitate formata din 4 divizii naziste ar fi cucerit Sussex si Hampshire, in vreme ce ultima unitate, formata din 3 divizii ar fi luat Dorsetul via Lyme Bay. Istoricii cred ca Anglia nu ar fi avut nicio sansa in fata lui Hitler pentru ca trupele terestre ale dictatorului erau mai bine pregatite si echipate decat cele britanice.In plus, dosarul cu planurile invaziei dezvaluie ca toti comandantii care urmau sa fie implicati in Operatiunea Leul de Mare cunosteau detalii incredibil de amanuntite despre toate localitatile, drumurile si teritoriile prin care urmau sa invadeze Anglia in drumul spre Londra - Hitler si strategii sai construind planul invaziei in asa fel incat sa loveasca direct cele mai slabe puncte ale defensivei engleze si sa ajunga fulgerator la Londra. Astazi, istoricii lanseaza ipoteza ca astfel de informatii, care dezvaluiau amanuntit puterea de foc, dotarile logistice si dispunerea in teritoriu a soldatilor englezi din toamna lui 1940, nu ar fi putut ajunge la Hitler in lipsa unei scurgeri masive de informatii.