Prima pagină D:News

Misterul “Vulturului Negru” a fost dezlegat

Redactia Descopera.ro | 09.29.2010 | ● Vizualizări: 1124
Misterul “Vulturului Negru” a fost dezlegat     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Timp de peste 100 de ani, ornitologii specializati in viata pasarilor de prada au fost intrigati de ipoteza conform careia exista doua specii de vulturi de mare ai lui Steller (Haliaeetus pelagicus), una cu colorit normal, in alb si negru, iar cealalta complet neagra. Chestiunea a fost rezolvata cu ajutorul singurei femele cu penaj negru care traieste in prezent in captivitate, undeva intr-o gradian zoologica din Berlin.

Vulturul de mare al lui Steller este cea mai masiva pasare de prada si are o infatisare distincta intre toti vulturii. Exemplarele adulte au ciocul si picioarele galben-portocalii, iar penjul este invariabil negru, cu exceptia unor portiuni din aripi, picioare si coada. Cu toate acestea, un vultur complet negru cu exceptia cozii, denumit (Haliaeetus niger) si care traieste in aceleasi zone precum vulturii "normali", a fost descris drept o specie separata in anul 1887.

Ornitologii suspecteaza ca vulturul negru cloceste exclusiv pe tarmurile Coreei de Nord, din acest motiv, neavand cum sa se deplaseze la fata locului pentru studii si observatii. Ultimul vulturi negru a fost observat in salbaticie in anul 1968 si niciun exemplar de acest fel nu a mai fost detinut in captivitate de la incepulul secolului trecut.

Totul s-a schimbat recent, cand un pui provenit din doi adulti de vulturi de mare Steller cu penaj obisnuit a naparlit in captivitate la o gradina zoo din Berlin, pasarii crescandu-i pene complet negre. Intr-un final, cercetatorii au realizat ca nu aveau de-a face cu o noua specie de vulturi, ci cu indivizi negri, care apar sporadic in urma declansarii anumitor gene responsabile cu modificarea penajului.

Vulturul de mare al lui Steller traieste in peninsula Kamceatka si in insulele Japoniei, este unul dintre cei mai mari vulturi din lume, fiind cu siguranta cel mai greu. Femelele din aceasta specie, care la majoritatea pasarilor rapitoare sunt mai mari si mai puternice decat masculii, ating si depasesc uneori greutatea de 9 kilograme.

Vulturul lui Steller, denumit astfel in onoarea naturalistului care l-a descris pentru prima data, este asadar un candidat la titlul de cea mai impozanta acvila din lume, concurentii sai fiind acvila filipineza (Phitecophaga jeffery), acvila martiala din Africa (Polemaetus bellicosus) si acvila harpie din America de Sud (Harpia harpija).

La ora actuala, mai supravietuiesc in salbaticie aproximativ 5.000 de perechi de vulturi de mare Steller.

Sursa: BBCNews