Prima pagină D:News

Locul in care a inceput civilizatia occidentala

Redactia Descopera.ro | 10.11.2010 | ● Vizualizări: 531
Locul in care a inceput civilizatia occidentala     rusia, arheologie, arian, antichitate, oras, kazahstan + zoom
Galerie foto (1)

Arheologii rusi au scos la lumina ceea ce pare a fi una dintre cele mai vechi asezari umane, un oras din epoca de bronz creat de civilizatia ariana, cu o vechime de peste 4.000 de ani, cam in acelasi timp in care marile piramide egiptene au fost ridicate. Orasul in forma de spirala se afla in sudul Rusiei, in apropiere de granita cu Kazahstanul, si poate fi considerat, in acceptiunea oamenilor de stiinta, locul in care s-a format ceea ce astazi numit cultura occidentala.

"Fara sa exageram, putem spune ca aceasta asezare rivalizeaza cu Grecia Antica in epoca eroilor. Intotdeauna am stiut ca exista un element lipsa in puzzle-ul care inseamna nasterea civilizatiei occidentale. Ma mult, stiam ca limbile proto-indo-europene sunt cele din care s-au nascut limbile pe care europenii le vorbesc astazi", afirma Bettany Hughes, unul dintre istoricii implicati in proiect.

Ramasitele orasului antic au fost descoperite de cel putin 20 de ani, dar restrictiile impuse de regimul comunist au facut ca acestea sa ramana, practic, necunoscute in restul lumii. Asezarea are dimensiuni asemanatoare cu cele ale unui oras-cetate din Grecia Antica si putea gazdui 1.000-2.000 de persoane. Descoperirile arheologice intreprinse de profesorul Gennady Zdanovich sustin ipoteza conform careia arienii ar fi fost creatorii orasului, date din scrierile stravechi ale acestora corespunzand cu modul in care a fost creata asezarea si a modului in care arienii isi inmormantau defunctii.

Sursa:DailyMail