Fotografiile cu scene din natura reduc intensitatea durerii

19 10. 2010, 13:52

Ei au intreprins o serie de experimente la care au luat parte pacienti supusi unei interventii numite aspiratie si biopsie de maduva osoasa, o procedura medicala foarte dureroasa, necesara in tratamentul anumitor forme de cancer.

Procedura consta in introducerea, intr-unul dintre oasele bazinului, a unui ac mare, prin care se extrage maduva osoasa. Operatia poate dura pana la 10 minute, este practicata, de obicei, cu o simpla anestezie locala si este extrem de neplacuta pentru bolnavi.

De-a lungul timpului, au fost incercate metode precum hipnoza si administrarea de sedative, pentru a-i ajuta pe pacienti sa suporte mai usor durerea.

Insa specialistii de la Universitatea Johns Hopkins cred ca se poate obtine o ameliorare notabila si cu mijloace mai simple, mizand pe efectul pe care mediul natural - sau chiar simpla lui evocare - il are asupra oamenilor.

Folosirea acestei metode este, afirma cercetatorii, simpla, necostisitoare si nu necesita nici un fel de pregatire speciala din partea personalului medical.

Ei au folosit o fotografie foarte mare, infatisand o spectaculoasa imagine a cascadei Victoria, din Africa; imaginea a fost imprimata pe o perdea asezata in apropierea patului pacientului, iar acestuia i s-au "administrat", concomitent, sunete naturale - cantec de pasari si fosnet de frunze - ascultate in casti.

Unui alt grup de pacienti i-a fost infatisata o fotografie reprezentand un peisaj urban - strazi aglomerate, oameni grabiti - completata cu un fundal sonor ce reproducea zgomotele orasului.
Un al treilea grup - de control - a fost supus procedurii medicale in conditiile obisnuite, fara fotografii si sunete.

Pacientii au fost rugati sa evalueze modul in care s-au simtit in cursul procedurii, pe o scara de de la 1 la 10; valorile care depasesc cifra 4 sunt considerate drept durere moderata pana la severa.

Pentru grupul de control a fost obtinuta o valoare media de 5,7. In schimb, pentru grupul "ajutat" cu imagini si sunete din natura, scorul mediu a fost de 3,9 - o reducere semnificativa. Scenele si sunetele urbane nu au modificat perceptia grupului respectiv, care a gasit ca procedura era la fel de dureroasa ca de obicei.

Rezultatele arata ca efectul nu tine, pur si simpu, de distragerea atentiei pacientului; evocarea naturii are un efect benefic asupra bolnavilor, cu conditia alegerii judicioase a imaginii prezentate - o perspectiva larga, luminoasa, care sa nu contina elemente amenintatoare - si a sunetelor.

Sursa: BBC