Prima pagină D:News

Columb a fost reabilitat. Nu el a adus sifilisul in Europa

Redactia Descopera.ro | 10.26.2010 | ● Vizualizări: 238
Columb a fost reabilitat. Nu el a adus sifilisul in Europa     columb, america, sifilis, maladie, europa + zoom
Galerie foto (1)

Cristofor Columb, alaturi de echipajul sau din prima calatorie catre Americi, a fost indelung blamat pentru aducerea sifilisului in Europa. Noi dovezi demonstreaza, insa, ca temuta boala exista in Europa cu secole inainte ca navigatorul genovez sa atinga tarmul Lumii Noi, se arata intr-un raport la specialistilor de la Muzeul Londrei.

Arheologii englezi au scos la iveala ramasite ale mai multor persoane care prezentau semne de sifilis cu cel putin 200 de ani inaintea lui Columb. Mai precis, scheletele dateaza din perioada anilor 1200 - 1250 si au fost descoperite intr-un cimitir medieval din estul Londrei. Este si astazi un mister de ce primele mentiuni despre aceasta boala nu au aparut decat in anul 1495 desi, intr-o vreme in care antibioticele nu fusesera descoperite, sifilisul s-ar fi raspandit cu rapiditate si ar fi ucis sute de persoane in toate asezarile majore ale Europei medievale.

Exista voci care sustin ca boala provocata de bacteria Treponema palladium exista inca din Antichitate, desi nu exista dovezi care sa sustina aceasta ipoteza. Mai mult, europenii s-au acuzat reciproc de transmiterea ei in Evul Mediu, fiind numita boala franceza, boala venetiana sau napoletana.

Sursa: DailyMail

Tag-uri: columb | america | sifilis | maladie | europa