Prima pagină D:News

Stresul: ne chinuie, dar nu recunoastem

Redactia Descopera.ro | 11.04.2010 | ● Vizualizări: 188
Stresul: ne chinuie, dar nu recunoastem     psihiatrie, psihic, stres, absenta, boala, medical, sanatate, sef, angajat, munca + zoom
Galerie foto (1)

Stresul e un subiect tabu, cand e vorba despre motivele pentru care oamenii lipsesc de la serviciu: in Marea Britanie, o cincime dintre angajati isi iau concediu medical din aceasta cauza, dar jumatate dintre ei nu recunosc ca stresul a fost cel care i-a dat gata.

Studiul realizat de organizatia non-guvernamentala Mind, care activeaza in domeniul sanatatii mintale, arata ca milioane de britanici inventeaza alte explicatii pentru a-si motiva concediul medical pe care si-l iau, in realitate, din pricina stresului.

Cele mai frecvent invocate justificari sunt: probleme cu stomacul (36%); raceala (13%); durere de cap (12%); programare la doctor (6%); dureri de spate (5%).

Insa, desi evita sa discute despre presiunile psihice de la locul de munca, angajatii ar dori, totusi, ca sefii lor sa fie constienti de acestea si sa arate mai mult interes pentru problemele sufletesti ale subordonatilor lor.

70% dintre angajatii britanici ar dori sa discute problema stresului cu seful lor, insa o treime ar vrea ca seful sa faca primul pas, atunci cand observa ca oamenii sai dau semne de oboseala psihica, iar 62% simt ca sefii lor nu fac destul pentru a asigura echilibrul si sanatatea psihica a angajatilor.

Un studiu anterior, realizat de Colegiul Regal al Psihiatrilor, a aratat ca economia pierde, anual, aproximativ 8,4 miliarde de lire sterline (9,6 miliarde euro) din cauza absenteismului provocat de stres.

Sursa: Mail Online